Jonge boeren, studenten en jeugdbewegingen samen oplossingen laten bedenken om de positie van landbouwers en hun link met consumenten te versterken. Dat is één van de doelstellingen van het nieuwe Europese consortium COCOREADO, waaraan KU Leuven en ILVO meewerken.
Plaats van de landbouwer opwaarderen en (her)positioneren
De 13 partners uit 8 Europese landen willen met het nieuwe project de plaats van de landbouwer opwaarderen en (her)positioneren. “Hij moet een individuele speler worden, een sleutelfiguur in innovatieve voedselketens en een leverancier bij openbare aanbestedingen”, legt projectmanager Tessa Avermaete (KU Leuven) uit.
Voorbeelden uit de praktijk
Op dit moment is het vaak heel moeilijk voor een individuele landbouwer om mee te dingen naar die aanbestedingen. “Maar dat is het mooie aan het project”, vertelt Avermaete. “We gaan ook met onze Europese partners op zoek naar goede voorbeelden uit de praktijk. In Kopenhagen staan ze bijvoorbeeld al heel ver om boeren te groeperen zodat ze sterker staan om die tenders binnen te halen. Zo geraken ze binnen bij publieke instellingen, toch een heel interessant afzetkanaal voor hen.”
Jongeren warm maken
Er wordt naar verschillende spelers in de sector gekeken, met een specifieke blik op jongeren. Via de Europese jongerenorganisaties CEJA (waar Groene Kring lid van is), MIJARC (waar KLJ lid van is) en Rural Youth Europe worden jonge boeren, studenten en jeugdbewegingen warm gemaakt om mee te stappen in het project. “We zoeken in totaal 40 Europese ambassadeurs met een sterke vertegenwoordiging van jongeren.”
We gaan op zoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden in Europa om die naar ons land te brengen. Daarbij wordt ook gestreefd naar een mooie balans in gender, geografische spreiding en achtergrond. “Want we willen zeker landbouwers meekrijgen, maar ook bijvoorbeeld een journalist, een verwerker of een chef-kok”, zegt Avermaete. “Als ambassadeur zullen zij instaan voor de verspreiding van de ‘best practices’ en inzichten bij hun thuisbasis.”
Budget vrij voor projecten tot het versterken van de positie van de landbouwer
Verder voorziet het consortium ook budget om drie projecten te ontwikkelen. “Jongeren kunnen ideeën lanceren voor projecten op het Europese platteland die bijdragen tot het versterken van de positie van de landbouwer. Er zullen er drie volledig kunnen uitgewerkt worden”, aldus Avermaete. De call wordt in september gelanceerd en de eerste opleiding in België zal in maart 2022 georganiseerd worden.
Bron: Vilt