Boerenbond onderzoekt de juridische stappen die het als organisatie kan zetten tegen de aangescherpte stikstofregels van minister Demir. De organisatie doet dat in naam van zijn leden en start vandaag met een enquête om de problemen in het veld in kaart te brengen.
Volgens Boerenbond biedt het huidige kader geen toekomst voor de landbouwsector. Dat gaf Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond, aan tijdens het webinar afgelopen woensdag dat meer informatie bracht over de aangescherpte stikstofregels. Demir voerde maandag een onvergunbaarheidsdrempel in voor nieuwe vergunningsaanvragen met een impactscore hoger dan 0.025 procent op nabijgelegen natuur.
Ceyssens voegde in het webinar ook een persoonlijke boodschap toe aan landbouwers om moed te houden. “Krop frustraties niet op en blijf vooral praten. Deel jullie verhaal, zowel binnen als buiten de sector. Laat zien wat dit betekent voor jullie landbouwbedrijf.”
Boeren op een Kruispunt richting 500 aanvragen
De noodkreet uit de praktijk weerklonk de afgelopen dagen ook vanuit Boeren op een Kruispunt. “De ganse onzekerheid werkt heel hard op de boeren”, zegt Els Verté van Boeren op een Kruispunt. “Er zijn allerhande impactstudies maar waar blijft bij beslissingen de impactstudie op de mens en het gezin achter een bedrijf?” Met 262 aanvragen eind juni komt de organisatie in 2023 wellicht uit op meer dan 500 aanvragen uit de praktijk. In 2020 ging het nog om 179 sessies. “We zijn een organisatie voor boeren op een kruispunt in hun leven. Maar met het huidige juridische kader kunnen boeren op dat kruispunt nog amper een weg kiezen. Dat weegt zwaar.”
Dringend nood aan beleidskader
Els Verté roept op om dringend werk te maken van een beleidskader. “Landbouwers zouden niet het beleid moeten betalen, noch financieel, noch mentaal. Ze zouden zich gesterkt en ondersteund moeten kunnen voelen door beleid en maatschappij.” Boeren op een Kruispunt zal blijvend alle hulp en advies die het kan geven aan onze Vlaamse land- en tuinbouwers ook geven. “Maar effectieve rechtszekerheid creëren zou een veel grotere en positievere impact hebben op onze noodzakelijke landbouw.”
Tekst: Annelies Debergh