De onhoudbare situatie van Wouter Beke als minister van Welzijn en de barslechte peiling deed CD&V uit zijn winterslaap ontwaken. Voormalig minister van Landbouw Hilde Crevits moet de meubelen proberen te redden op het departement Welzijn terwijl kersvers minister van Landbouw Jo Brouns als nieuwe strijdkracht in het stikstofdossier naar voor wordt geschoven.
Dat de voormalig minister van Landbouw Hilde Crevits de landbouwsector een warm hart toedraagt, dat staat buiten kijf. Vanuit de Landsbouw Pluimvee wil haar en haar kabinet dan ook bedanken voor de gedane inspanningen. Als viceminister-president in de Vlaamse regering blijft minister Crevits betrokken bij Landbouw en zal ze deze bevoegdheid niet loslaten, zo verzekerde haar entourage. Echter kunnen we niet anders dan te stellen dat de landbouw (CD&V) het onderspit heeft moeten delven voor de industrie in het stikstofakkoord, onder leiding van de NV&A.
Stikstofdossier
Het departement Landbouw is haast een synoniem voor het stikstofdossier geworden, dit zal dan ook de grootste uitdaging worden voor de nieuwe minister van Landbouw Jo Brouns die al duidelijk liet verstaan een kritische blik te zullen werpen op het dossier. “We gaan daar kritisch naar kijken. Ik ben een heel loyaal politicus, maar we gaan er grondig naar kijken in functie van de resultaten van het openbaar onderzoek en als er dingen moeten gebeuren, zal dat gebeuren”, aldus Brouns.
Bijval
Dat CD&V zich teveel als het kleine broertje heeft gedragen in dit dossier lieten gaven verschillende CD&V politici toe. Jo Brouns zal de rug van CD&V terug moeten rechten en hun bijgestuurde visie wordt kracht bijgezet door enkele andere leden van de CD&V.
Zo gaf Liesbeth Van der Auwera, CD&V-burgemeester van Bree, in de Zevende Dag te kennen dat het stikstofdossier volgens haar slecht is onderhandeld door haar partij. Waarop federaal parlementslid Hendrik Bogaert In De Afspraak op Canvas liet vallen dat de oorlog in Oekraïne wat hem betreft een nieuwe context heeft geschapen en dat dit voor hem voldoende reden is om het stikstofakkoord te herbekijken. “De onderhandelingen moeten in het licht van die oorlog opnieuw gevoerd worden. Er komt een structureel tekort aan betaalbaar voedsel aan. We moeten de land- en tuinbouw alle kansen geven om op maximale capaciteit te kunnen werken. Ik hoop dat de Vlaamse regering dit meeneemt”, zei Bogaert.
Bron: Landsbond Pluimvee