Het Innovatiesteunpunt van Boerenbond heeft de vijf winnaars van zijn 12de Innovatiecampagne bekendgemaakt. De prijzen gaan naar een energiegemeenschap die lokaal energie produceert en uitwisselt, witloof in potten, melk van Jersey-koeien, een mobiele kippenslachterij en digitaal reservatie- en registratiesysteem voor machineringen.
Om de twee jaar gaat het Innovatiesteunpunt dan ook op zoek naar innoverende ondernemers in de land- en tuinbouw. Via de Innovatiecampagne kunnen zij een prijs winnen voor een vernieuwend project of idee dat ze willen realiseren op hun bedrijf. “Nieuwe ideeën zijn soms geboren uit noodzaak, vaak vanuit een probleem dat vervolgens aanzet tot nadenken”, klinkt het. “Soms is verandering nodig of het gevolg van een idee bij de boer dat het beter moet kunnen. Net dan ontstaan creativiteit en vernieuwing”, aldus het Innovatiesteunpunt.
Landbouwers durven te innoveren
In het voorjaar werd een oproep gedaan naar kandidaten. In totaal kwamen er vervolgens een 100-tal inzendingen binnen. “Het beste bewijs dat land- en tuinbouwers nog steeds durven innoveren en goede ideeën hebben”, meent Stijn Bossin, coördinator van het Innovatiesteunpunt. Uit alle inzendingen werden vijf winnaars geselecteerd die elke 5.000 euro ontvangen om hun idee te realiseren. Ze krijgen ook intensieve begeleiding door de consulenten van het Innovatiesteunpunt.
Mobiele slachteenheid voor kippen en konijen
Veehouder en bioboer Koen De Clercq heeft het idee opgevat om een mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen op te starten. Als hoeveslager viel het hem op dat er een tekort is aan kippenslachterijen. “De kleine spelers verdwijnen en dat zorgt voor langere transporten. Voor landbouwers die hun producten via de korte keten afzetten, kan een mobiele slachteenheid soelaas brengen”, legt hij uit. Op die manier wil Koen zijn eigen ‘nulkilometerkippen’ slachten en verkopen.
Gekoppeld aan de mobiele slachteenheid voor kippen en konijnen komt er ook een online reserveringsplatform dat vraag en aanbod samenbrengt. Op die manier kunnen collega-landbouwers gebruik maken van de mobiele slachteenheid om te slachten op hun bedrijf. “Als de huidige wetgeving het toelaat, wil ik ook een bijkomende service aanbieden van versnijden en vermarkten, aangezien ik een diploma van spekslager heb en over de nodige faciliteiten beschik”, aldus Koen.
Innovatiesteunpunt
Het Innovatiesteunpunt is een initiatief van Boerenbond en Landelijke Gilden in partnerschap met Cera en KBC en is de gespecialiseerde dienst voor het begeleiden van land- en tuinbouwbedrijven bij het inslaan van een nieuwe richting. De consulenten van het Innovatiesteunpunt hebben een ruime ervaring in het begeleiden van bedrijven die stappen zetten op het vlak van innovatie. Ook lokale besturen of verenigingen die door hun dorp een frisse wind willen laten waaien, kunnen hier terecht. Om de twee jaar organiseren ze de Innovatiecampagne.
Bron: VILT