Mycotoxines zijn giftige stoffen die geproduceerd worden door schimmels. Ze komen veelvuldig voor op gewassen zoals granen, en zijn moeilijk te verwijderen. Er zijn heel wat gezondheidsrisico’s verbonden aan de consumptie van mycotoxines. Zo kunnen ze problemen opleveren voor de vruchtbaarheid en het immuunsysteem.
Sommige soorten zijn ook kankerverwekkend. Het is daarom cruciaal om mycotoxines te weren uit voeding en veevoeder, maar de traditionele methodes blijken hiervoor ontoereikend. Onderzoekers van het Chinese Ministerie van Landbouw en de Shenyang Agricultural University verzamelden informatie over een nieuwe techniek die enzymen inzet om mycotoxines af te breken.
Traditioneel worden fysieke en chemische methodes ingezet om schimmels op voedingsstoffen te verwijderen. Met die eerste bedoelt men bijvoorbeeld het pellen, malen of verhitten van granen. Deze methodes zijn echter niet zo efficiënt, omdat ze niet alle mycotoxines elimineren. Bij de chemische technieken worden reactiemiddelen toegevoegd die de gifstoffen afbreken. Het nadeel is hier dat de chemische stoffen negatieve effecten kunnen hebben op het milieu en ook de voedingswaarde van het voeder kunnen aantasten.
Een oplossing ligt volgens de onderzoekers bij de biologische methodes om mycotoxines te verwijderen. Ze maken daarbij gebruik van enzymen om de gifstoffen af te breken. Deze techniek levert de meest efficiënte en consistente resultaten op. Men slaagt er dus elke keer in om alle gifstoffen af te breken. De enzymen hebben bovendien geen impact op het milieu en tasten ook de voedingswaarde niet aan.
De vier meest voorkomende mycotoxines zijn aflatoxinen, zearalenon, deoxynivalenol en ochratoxine A. Voor elk gif kunnen verscheidene enzymen ingezet worden. Voorbeelden zijn Laccase, Peroxidase en Lactonase. Er is echter nog meer onderzoek nodig vooraleer de enzymen die mycotoxines afbreken, in de praktijk ingezet kunnen worden.
Samenstelling: Maarten Ceyssens – www.yumax.be