Gaan we in de toekomst onze leghennen en vleeskuikens zeewier voeren? Stichting Noordzeeboerderij ziet potentie om de toevoeging groots uit te rollen in feed. De pluimveesector is daar bij uitstek interessant voor, vertellen Marlies Draisma van de Noordzeeboerderij en Tim Lemeer, vice president animal nutrition bij Barentz, in de derde episode van de PluimveePodcast.
Ruim honderd partijen zijn bij de stichting betrokken om uiteindelijk de markt voor zeewier uit de Noordzee van de grond te krijgen. Het toevoegen van zeewier als additief als nutritioneel element gebeurt al, maar de macro-algen komen nu vooral nog uit Azië waar enorme farms voor de kust liggen. Stichting Noordzeeboerderij faciliteert de testen op de Noordzee. “Je zou het hier voor de kust kunnen telen en dan aan dieren kunnen voeren”, geeft Draisma tijdens de podcast aan.
Kostenefficiëntie is de uitdaging
“We hebben het al zeewier in het assortiment. We verkopen het al aan de voerbedrijven en mengen het al in”, legt Tim Lemeer van Barentz uit, “Alleen maken wij nu nog noodgedwongen gebruik van Aziatisch zeewier, omdat het hier in de Europese wateren nog niet kostenefficiënt kan. Het is hier vijftien keer zo duur als dat we het uit Azië halen. Het kan met de huidige prijsdruk opvoer gewoon absoluut niet uit en dat is de uitdaging.”
Noordzee mooie plek voor hoogwaardige zeewierteelt
Volgens Lemeer is de Noordzee daarentegen één van de mooiste plekken op aarde om hoogwaardig zeewier te telen. “Door die smalle tunnel tussen Engeland het water wordt continu ververst. Die potentie dichtbij huis is beter voor de common footprint. Daar willen we volle bak op inzetten om de teelt hier ook mogelijk te maken. Het volume kunnen we wegzetten, nu moeten we het alleen nog kostenefficiënt voor elkaar krijgen.”
Maar waarom is het zo interessant om zeewier aan pluimvee te voeren? Beluister hier de PluimveePodcast met Marlies Draisma van de Noordzeeboerderij en Tim Lemeer van Barentz.
PluimveePodcast opgenomen in Campus@Sea in Den Haag (vlnr Martin de Vries, Ruben Lijzenga, Marlies Draisma en Tim Lemeer) (Foto: Frederik van Baelen)