Lijnvlucht verwisselt kippenvlees door rundsvlees wegens niet voorradig.
Nadat buurland Maleisië vorige week woensdag heeft beslist geen kip meer te exporteren, is Singapore – één van de rijkste Aziatische steden – diepvrieskip beginnen te hamsteren. Het hamstergedrag van allerlei producten zal wereldwijd voor een nog sterkere prijstoename zorgen waardoor voor vele (armere) landen en bevolkingsgroepen voedsel haast onbereikbaar zal worden. Dit toont hoe belangrijk, in tijden van schaarste, protectionisme en aanzwellend nationalisme, eigen voedselproductie is.
Nu de motor voor de wereldwijde export van voedsel begint tegen te sputteren, begint er wereldwijd een hamstergedrag te ontstaan naar voedselproducten. Dit legt nogmaals het belang bloot van een eigen voedselproductie. Buurland Maleisië verbiedt namelijk vanaf 1 juni de export van kip om de binnenlandse stabiliteit te waarborgen.
Één derde van het kippenvlees komt uit Maleisië
Het dichtbebouwde en welvarende Singapore, een onafhankelijke stadstaat in Zuidoost-Azië, haalt echter tot één derde van zijn kippenvlees uit Maleisië. Het overige deel komt van Brazilië, Australië en de VS. De maatregel doet maar liefst 3,6 miljoen kippen per maand verdwijnen van de markt in Singapore. Hoelang het exportverbod zal duren is nog niet duidelijk.
“Tijdens de vlucht van mijn dochter uit Singapore naar België stond er kip op het menu, echter werd er rundsvlees voorgeschoteld met de excuses van de maatschappij. Reden was dat er geen kippenvlees beschikbaar was” aldus braadkippenhouder D.G.
Supermarktketen Fairprice moest onlangs aankondigen dat het genoodzaakt is om voor vier maanden voorraden diepvrieskip aan te leggen. Grote voedselimporteurs beginnen hun Singaporese klanten ook aan te raden om ‘gelijk welk deel van de kip te nemen dat er te krijgen is’, zo meldt de Straits Times. Werknemers bij de voedselverwerkende bedrijven hebben de laatste dagen overuren gedraaid, met drie keer meer shifts dan normaal, om toch zo veel mogelijk kip te verwerken en in allerijl naar Singapore te krijgen.
Voedselwoestijnen
Wereldwijd zijn er wel meer regio’s als Singapore. Miljoenensteden zijn voedselwoestijnen die afhangen van andere regio’s en complexe ketens van handel en transport. In tijden van schaarste, protectionisme en aanzwellend nationalisme loopt alles niet meer zo vlot als voorheen en komt het belang bloot te liggen van een eigen voedselproductie. Eerder hield Indonesië palmolie binnen de eigen grenzen. Ook India verkiest om graan niet meer te exporteren en in Sri Lanka hebben hoge voedselprijzen intens protest veroorzaakt.
Bron: Landsbond Pluimvee