Aanvankelijk was vleeskuikenhouder Erik van Veldhuisen uit Renswoude sceptisch over de Freshwater devizer. Maar de leverancier garandeerde succes. Na ingebruikname was er snel resultaat: lager watergebruik, betere voederconversie, drogere mest en schonere leidingen. Alle reden voor de pluimveehouder om ook in zijn nieuwe stal een Freshwater devizer te gebruiken.
Erik van Veldhuisen is druk bezig. Vanwege de vogelgriep staat hij momenteel leeg, maar hij hoeft zich geen moment te vervelen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een nieuwe vleeskuikenstal. Deze kan, evenals de reeds bestaande stal die in 2015 is gebouwd, 25.000 vleeskuikens volgens het Beter Leven 1 Ster-concept huisvesten. Op 11 juli komen de eerste kuikens erin. “Vanaf dan ben ik weer vleeskuikenhouder in plaats van bouwvakker”, vertelt Van Veldhuisen enthousiast.
Goed drinkwater belangrijk
De pluimveehouder beschikt over eigen bronwater van goede kwaliteit. “Het voldoet bij de jaarlijkse test in het kader van de IKB ruim aan de normen”, vertelt hij. Toch doet hij iets extra’s om de waterkwaliteit naar een nog hoger niveau te krijgen. “Een aantal jaar geleden kwam ik in contact met iemand van Freshlight Agri, het huidige Vekostar. Hij vertelde mij over hun waterionizer, ook wel waterdevizer genoemd. Ik was er vrij sceptisch over, vond het eigenlijk maar gezweef in de ruimte. Maar hij garandeerde me dat het zou werken. Dus zei ik: ‘bewijs het maar’. Toen is de waterdevizer bij ons op het bedrijf gekomen. Het feit dat we hem nu nog steeds gebruiken laat zien dat de adviseur van Freshlight gelijk had.”
Overtuigd door de praktijk
Dat Van Veldhuisen in eerste instantie niet meteen overtuigd was van de werking van de devizer is niet verwonderlijk. Het is namelijk aan de buitenkant niet te zien wat de devizer doet. Dat is ook best een ingewikkeld verhaal. Het apparaat structureert en ioniseert het water. De watermoleculen krijgen een negatieve lading en worden omgezet in kleinere eenheden. Hierdoor kan water meer zuurstof, mineralen en voedingsstoffen opnemen. In de stal resulteert dit in betere diergezondheid, lagere voer- en wateropname en een betere mestkwaliteit. Na ingebruikname merkte Van Veldhuisen dit al snel. “Aan het water zelf zie je niks. Maar de dieren vertellen genoeg. Het watergebruik ging naar beneden. De stal bleef droger. Er was minder voer nodig waarbij de groei gelijk bleef. De diergezondheid was bij ons al op een hoog niveau en dat dat is zo gebleven. Ik weet niet meer wat de devizer gekost heeft, maar ik weet wel dat ik hem al lang en breed heb terugverdiend. Het is natuurlijk niet zo dat alleen een waterdevizer het succes kan maken. Het is een samenspel van meerdere factoren. Maar ik ben ervan overtuigd dat het water bijdraagt aan goede resultaten.”
Schonere leidingen
Aan het water zelf is niets te zien, maar in de leidingen ziet Van Veldhuisen het effect van de devizer wel degelijk. Deze blijven namelijk veel schoner. “Ik heb een cameraatje bij mijn telefoon waarmee ik in de leidingen kan kijken. Ik zie dan echt het verschil. Er koekt veel minder vuil aan. Daardoor hoef ik de leidingen veel minder vaak door te spoelen. In het verleden deed ik dit elke ronde. Nu één keer in de drie of vier rondes. Dat scheelt me dus middelen en werk.”
Installatie eenvoudig
De waterdevizer is staafvormig en gemakkelijk tussen de waterleiding te monteren. “Montage is binnen een uur geregeld. Ik heb er daarbij nog een omleiding omheen gezet voor het geval er een keer iets mis gaat met de devizer. Maar dat is nog niet aan de orde geweest.” Van Veldhuisen is zo tevreden over de devizer dat hij er ook in de nieuwe stal gebruik van gaat maken. “Daar was geen twijfel over mogelijk”, vertelt hij.
Klaar voor de toekomst
De pluimveehouder kijkt uit naar het moment dat hij weer kuikens heeft. Hij heeft er dan in totaal 50.000. Een deel ervan zet hij lokaal af via zijn eigen webwinkel kipvandeboer.nl. Een verwerker uit de buurt verwerkt geslachte kuikens tot producten als kipfilet, kipsaté, kiprollade, kipburgers en kipshoarma. Zo brengt hij pluimveehouder en consument dichter bij elkaar. “Met de producten vers van de boer, de energie die we zelf opwekken en in de toekomst wellicht voertarwe dat we zelf verbouwen, hebben we een mooi verhaal naar de consument toe. Dan zijn we klaar voor de toekomst”, besluit Van Veldhuisen.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Pluimveebedrijf van Veldhuisen