De pluimveehouderij in Europa dreigt in een diepe crisis te komen als de Europese commissie geen actie onderneemt. De coronacrisis en de uitbraak van vogelgriep raken de sector hard. In een uitgebreide brief vragen de Vereniging van Pluimveeverwerkers en Pluimveehandel in de EU (AVEC) en de European Live Poultry and Hatching Egg Association (ELPHA) om de import van kippenvlees van buiten de Europese Unie stop te zetten.
Overaanbod vlees
Slachthuizen kunnen hun vlees vanwege covid-19 niet meer buiten de grenzen kwijt. Afhankelijk van het land gaat het om twintig tot veertig procent. Ondertussen komt er naar schatting nog wel 850.000 ton pluimveevlees uit landen als Brazilië, Thailand en Oekraïne. Omdat de horecasector geen vlees afneemt, is er een overaanbod. Daar komt nog bij dat in Polen, Hongarije en Roemenië beperkingen zijn door de uitbraak van vogelgriep. De pluimveesector in die landen wordt nog extra getroffen.
Omzetdaling in hele sector
De AVEC en ELPHA verwachten dat op korte en lange termijn productievermindering onvermijdelijk is. De prijzen zijn al met twintig procent gedaald en de beide organisaties verwachten dat de daling nog verder doorzet. De inkomsten van pluimveehouders dalen. Ook broederijen krijgen harde klappen met omzetdalingen van meer dan vijftien procent. AVEC en ELPHA stellen dat vijf procent op de lange termijn al zorgt voor faillissementen.
Sterk signaal nodig
‘We vragen niet om budgettaire oplossingen. De pluimveemarkt heeft een sterk signaal nodig om de prijsdaling en de kettingreactie te stoppen. Het is bijzonder onaanvaardbaar als de EU-producenten hun productie-aantal moeten verminderen, terwijl we doorgaan met het importeren en opslaan van pluimveevlees uit derde landen’, zo schrijven de organisaties in hun ‘brandbrief’.
Specifieke steunmaatregelen
Wel geven de AVEC en ELPHA de Europese commissarissen Janusz Wojciechowski van landbouw en Phil Hogan van handel een aantal voorstellen voor steunmaatregelen mee. Zo zou er een subsidie moeten komen voor opslag van diepvriesproducten voor de foodsector en is een compensatie voor boeren met lege stallen en stopgezette broedeierenproductie wenselijk. Ook moet er steun komen voor bedrijven, die zich inzetten voor het behoud van kleine bijzondere pluimveesoorten. Die dreigen namelijk te verdwijnen.