De Q-perch van Vencomatic kietelt de interesse van de internationale pluimveesector in hun strijd tegen de rode vogelmijt, oftewel de bloedluis. In Nederland zijn inmiddels meer dan twintig stallen uitgevoerd met de champignonvormige zitbuis. “Dit is waar de sector naar op zoek is. Een wapen tegen bloedluizen zonder bestrijdingsmiddelen.
De mechanische oplossing onthoudt de bloedluis van het voeden met bloed. Hierdoor wordt ook vermeerdering voorkomen. Bovendien wordt met laagvermogen spanning het contact met de kippen voorkomen. “Dodelijk voor de bloedluis, maar de kippen kunnen er niet mee in contact komen”, legt Rikjan Schuttevaar van Smits Agro, dealer namens Vencomatic, uit.
Vertraging door fipronol-affaire
De introductie van de gepatenteerde Q-perch was in 2014. “En al een tijdje verkoopklaar. De fipronil-affaire heeft echter voor vertraging gezorgd. Pluimveehouders waren hierdoor een tijd terughouden. Nu langzamerhand doet de zitstok zijn intrede. De respons is enorm goed. Ook vooral om het een goed werkende methode is.”
Bloedluis is een groot probleem
Op de Biobeurs, die afgelopen week in de IJsselhallen in Zwolle plaatsvond, had de Q-perch over aandacht niet te klagen. Voor Schuttevaar een teken aan de wand. “Bloedluis is gewoon een ontzettend groot probleem.” De interesse voor de ‘elektrisch geladen zitstok’ reikt tot ver over de landsgrenzen. “Er komen steeds meer vragen uit het buitenland. Op systeemniveau is er voldoende werk.”
Tekst en foto: Martin de Vrie