Bartel Reitsma uit Blije was al een tijdje op zoek naar mogelijkheden voor uitbreiding van het akkerbouw- en schapenbedrijf dat hij samen met zijn vader heeft. Zijn oog viel daarbij op het leegstaande vleeskuikenbedrijf van de buurman. Na overname en een grondige renovatie zit de eerste ronde vleeskuikens erin. Een nieuwe ervaring, die Reitsma tot nu toe goed bevalt.
De maatschap Reitsma, bestaande uit Bartel Reitsma en zijn vader Binne, verbouwt pootaardappelen, uien, suikerbieten, graszaad en graan. Daarnaast houdt de maatschap schapen. Hun bedrijf staat in het Friese Blije, vlak onder de Waddenzee. Bartel Reitsma zocht naar uitbreiding, maar dit viel niet mee. “Het liefst wilden we uitbreiden in het areaal aardappelen. Goede grond hiervoor is echter schaars hier in de buurt. Veel grond wordt verhuurd aan vaste huurders. Daar is moeilijk tussen te komen en ik wil niet gaan overbieden. Dat vind ik niet netjes en ik wil ook niet tegen elke prijs huren”, vertelt de ondernemer.
Reitsma zag mogelijkheden in het vleeskuikenbedrijf van de buren, een paar honderd meter verderop. Dit stond al een paar jaar leeg. Nadat Reitsma een paar tevergeefse pogingen had gedaan om de stallen te huren, gaf de buurman aan het bedrijf te willen verkopen. Reitsma zag kansen en ging allereerst om tafel met Agrifirm om te bekijken wat zijn mogelijkheden zouden kunnen zijn. Samen met adviseur Rein Ybema maakte hij saldoberekeningen voor reguliere vleeskuikens en voor vleeskuikens volgens het Goed Nest-concept. Later werd ook Beter Leven 1 Ster doorgerekend. De conclusie was dat het laatstgenoemde concept Reitsma het beste zou passen. “Het is een toekomstgericht concept. Het vraagt wel extra investeringen, maar ik wil het graag in één keer goed doen. Daarnaast ben ik beginnend pluimveehouder. Ik had totaal geen idee wat het dagelijks aan arbeid kost. Met Beter Leven 1 Ster speel ik op safe. Met minder kuikens per vierkante meter en een langzamer groeiend ras komt er minder op je af dan bij reguliere houderij.”
‘Zet de shovel er maar voor’
Aangezien Plukon nog vleeskuikenhouders zocht voor Beter Leven 1 Ster-kuikens, werd het verhaal voor Reitsma richting de bank ook makkelijker en konden er knopen worden doorgehakt. Dit was voorjaar 2021. Na de aankoop werd niet meteen gestart met de stallen. “We hebben eerst aardappels gepoot en geselecteerd. In de zomer zijn we begonnen de boel uit te kleden”, vertelt Reitsma. Het uitkleden van de stallen was geen overbodige luxe. Het bedrijf dat Reitsma kocht bestond uit vier oude vleeskuikenstallen die drie jaar leeg hadden gestaan en waarvan de staat van onderhoud slecht was. Eén van de stallen was totaal vervallen. Hier komen dan ook geen kuikens meer in. Het dak van deze stal is nu verhoogd, waardoor de schuur geschikt is voor opslag. Van de overige stallen stonden er twee achter elkaar, met daartussen een voerlokaal. Van deze twee stallen heeft Reitsma één stal van 90 x 18 meter gemaakt. Van de vierde stal zijn alleen de spanten en gordingen blijven staan, verder is deze helemaal vernieuwd. Zo bleven er twee stallen over voor in totaal 30.000 Beter Leven 1 Ster vleeskuikens. Van tevoren waren er de nodige twijfels over de toekomstmogelijkheden van de stallen. ‘Zet de shovel er maar voor’ was een advies dat Reitsma kreeg. Dat ging de ondernemer echter te ver. “Ik ben praktisch ingesteld. Ik zie eerder mogelijkheden dan problemen. Zodoende kon ik door de slechte staat van onderhoud heen kijken.”
Voer- en drinklijnen hergebruikt
Allereerst is op het vleeskuikenbedrijf 5.000 vierkante meter asbest gesaneerd. Van kerst vorig jaar tot begin april dit jaar was de maatschap druk met slopen en bouwen. Voor de stalinrichting nam Reitsma Frilim uit Gorredijk in de arm. De voerlijnen en de drinklijnen zijn hergebruikt. “Het scheelt hierbij dat ik kon selecteren. Ik heb in tegenstelling tot de oude situatie geen vijf of zes voer- en waterlijnen per stal nodig”, vertelt Reitsma. Verder is de inrichting volledig vernieuwd. Dit geldt ook voor de ventilatie en de aansturing ervan. “Dit was echt zo’n systeem waar elke keer iets bij aangeknoopt was, waarbij alleen de eigenaar nog maar snapt hoe het in elkaar zit. Dan kun je er beter voor kiezen om alles te vervangen. Voordeel is ook dat ik nu alles via de telefoon kan volgen. Bij het oude spul kreeg je alleen een berichtje dat er iets mis was en dan moest je zelf maar kijken wat.”
Veel zelf gedaan
De renovatie van de stal was maatwerk. Reitsma geeft aan dat hij de samenwerking hierin met Frilim als erg prettig ervoer. “Zij richten zich niet alleen op verkoop, maar denken mee en tonen ook oprecht belangstelling. Ze maakten er geen enkel probleem van dat wij veel zelf deden. Zo hebben we bijvoorbeeld zelf de voerlijnen en waterlijnen opgehaald, inlaatventielen erin gemaakt, verlichting aangelegd en zelf kabels getrokken. Dit scheelt op het budget en bovendien houden wij van aanpakken.” Reitsma koos in samenspraak met Frilim voor Fortica stalbesturing van Hotraco Agri, Big Dutchman ventilatie, VTL-vijzels, Polem silo’s en Pacelum LED-verlichting.
Kuikens groeien mooi rond de curve
Op 28 april ontving de nieuwbakken vleeskuikenhouder de eerste kuikens. Tot nu toe loopt de eerste ronde vlekkeloos. “In het begin was er wel eens een klein probleempje, zoals een voervijzel die bleef doorlopen. Maar daar bleef het dan ook bij. De kuikens doen het goed, ze groeien mooi rond de curve, geven de weegschalen aan. Ik sta er wel versteld van hoeveel voer erdoor heen gaat. En dan heb ik er in verhouding nog maar een paar”, lacht Reitsma. Omdat hij nieuw in de sector is, heeft Reitsma goede afspraken gemaakt met de voerleverancier en de dierenarts over begeleiding. “Dit vind ik belangrijk. De voeradviseur komt vooralsnog twee tot drie keer in de week. De dierenarts één keer per week. Ik wil in het begin niks aan het toeval overlaten.” Reitsma is blij met zijn keuze voor Beter Leven 1 Ster. “Het is een genot om door de stal te lopen. De bezetting is minder hoog en de groei minder snel als bij reguliere kuikens. Ik zie de stallen wel voller worden, maar het is niet te vergelijken met regulier.”
Wintergarten komt nog
De volgende stap voor de maatschap Reitsma is de bouw van de wintergarten. Hier heeft de pluimveehouder twee jaar de tijd voor. “Ik zit nu nog in een overgangsperiode, waarbij ik nog zonder overdekte uitloop mag werken. Ik wil de uitloop tussen de twee stallen in bouwen. Daar zit acht meter tussen en daarmee voldoe ik aan de eis van minimaal twintig procent uitloop van het totale vloeroppervlakte. Om de kuikens van beide stallen gescheiden te houden, plaatsen we in het midden van de uitloop een zeil dat we kunnen oplieren bij het uitmesten. Zo kunnen we met de shovel fatsoenlijk draaien.” Naar de toekomst toe hoopt de pluimveehouder, naast technisch goed draaien, eigen tarwe te kunnen gaan voeren. En de erfverharding is hem nog een doorn in het oog. “Maar je moet altijd wat te wensen houden”, besluit Reitsma.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en Frilim