In de herfst zie je vaak schommelingen in de temperatuur. Dit heeft een directe invloed op de correcte afstemming van het stalklimaat. Een belangrijk aspect hierin is de luchtsnelheid. Adviseur Vleespluimvee Wouter Kalverboer deelt zijn kennis en ervaring.
Waarom let je als pluimveehouder op luchtsnelheid?
Vleeskuikens zijn gevoelig voor te hoge luchtsnelheden. Zeker als ze nog niet geheel bevederd zijn, is verdeling en afstemming van luchtsnelheid van groot belang. Naast een afname van de comfort-temperatuur kan een te hoge luchtsnelheid leiden tot (luchtweg)infecties en verminderde prestaties. Ook is het vaak de oorzaak van een slechte verdeling van de kuikens.
Oorzaken van een te hoge luchtsnelheid
Wat is te hoog als we het hebben over luchtsnelheid? De optimale luchtsnelheid op kuikenniveau ligt op circa 0,20 meter per seconde. Ligt die hoger, dan ligt dat vaak aan onderdruk in de stal. Een andere oorzaak die ik vaak tegenkom, zijn botsende luchtstromen. Die kunnen verantwoordelijk zijn voor verhoging, ook plaatselijk. Maar ook andere onderdelen van de stalinrichting kunnen een rol spelen bij te snelle luchtstromen. Je kunt hierbij denken aan kachels, warmtewisselaars en recirculatie ventilatoren.
Hoe spoor je afwijkingen op?
Het opmerken van afwijking is niet altijd eenvoudig. Zelfs wanneer de temperatuursensoren een hogere temperatuur weergeven dan de gevraagde staltemperatuur, kan de verdeling in de stal niet optimaal zijn. Een rondje door de stal met dunne kleding en ontblote armen kan je goed helpen om dergelijke stromen en afwijkingen op te sporen. Ga daarvoor eens gehurkt op plekken zitten waar geen kuikens zitten met uw handen op kuikenniveau. Indien je hier luchtbeweging ervaart, zijn de snelheden vaak te hoog. Jouw Agrifirm adviseur kan langskomen om de luchtsnelheid met speciale apparatuur te meten.
Bron: Agrifirm