In 2019 lanceerde GD de VIR-check: dé test om te beoordelen of het schoonmaken en desinfecteren van een vleeskuikenstal is gelukt. Deze test stelt de virusdruk in een vleeskuikenstal vast. Op basis van 10 swabs bij 6 tot 7 dagen oude kuikens wordt met een kwantitatieve meervoudige PCR-test beoordeeld hoeveel veelvoorkomende darmvirussen de kuikens in de eerste levensdagen hebben opgepikt.
VIR-check-score: van drie naar vier categorieën
Het afgelopen jaar voerde GD, samen met ForFarmers De Hoop en dierenartsen, een veldstudie uit naar het verband tussen de VIR-check en de groei van kuikens. Bij het beoordelen van de gegevens kwam een significant verband tussen vier groepen binnen de VIR-check en de daggroei naar voren: kuikens groeien harder bij een lagere score. Dit resulteerde in een vernieuwde VIR-check-score met vier categorieën om dierenarts en voeradviseur meer handvatten te geven voor het gericht aanpakken van de bedrijfshygiëne en desinfectie op een bedrijf.
VIR-check maakt virusdruk van darmpathogenen inzichtelijk
Het kan zijn dat virussen in een stal het schoonmaken en desinfecteren overleven. Met de Rodac-methode, gericht op bacteriologische tellingen, onderzoek je alleen de oppervlakte, terwijl ziekteverwekkers ook in de openingen van materialen kunnen achterblijven. Wanneer bij een leeftijd van 6 of 7 dagen al veel virus in de darmen wordt aangetoond bij de kuikens, betekent dit dat ze al erg vroeg een virus hebben opgepikt. De VIR-check test de aanwezigheid en hoeveelheid van vijf besmettelijke en resistente virussen: rotavirus A en D, chicken astrovirus, aviaire nefritis-virus 3 en reovirus.
Eenvoudige monstername en duidelijke uitslag VIR-check!
Het onderzoek gebeurt door eenvoudige monstername via cloacaswabs en wordt uitgevoerd bij tien kuikens van 6 of 7 dagen oud. Bundel de swabs als één set per stal, stuur ze naar GD en ontvang zo per stal een VIR-check-uitslag. De swabs kunnen worden genomen door de dierenarts of pluimveehouder zelf. U kunt het onderzoek direct digitaal inschrijven op VeeOnline. U ontvangt de resultaten in een overzichtelijk rapport met korte toelichting, de onderzoeksresultaten en een visuele weergave van de score. Bekijk hier een voorbeeld.
Bron: GD Diergezondheid