Vleeskuikens ontwikkelen in de eerste week niet alleen de botten en organen, maar ook het immuunsysteem. Het kuiken is, in tegenstelling tot vele andere dieren, de eerste 3-4 dagen nog maar beperkt warmbloedig. Dit betekent dat het kuiken haar eigen lichaamswarmte nog niet goed kan reguleren. Een kuiken met een te hoge of lage lichaamstemperatuur zal minder eten. Dit stagneert de ontwikkeling van het immuunsysteem, waardoor het kuiken minder hard groeit. En dát gaat ten koste van het gewicht en dus uiteindelijk van jouw rendement.
10 tips voor een goede start
- Verwarm de stal minimaal 48 uur voordat de kuikens arriveren. Denk niet alleen aan de staltemperatuur (35 graden), ook vloer en wanden moeten minimaal 28-30 graden zijn.
- Zorg voor schoon en vers drinkwater, spoel de leidingen dagelijks de eerste week.
- Leg voldoende startvoer klaar op papier, 30-40 gram per kuiken.
- Plaats kuikenpapier bij voorkeur aan middenzijde naast de voerpannen. Het knisperende geluid dat ontstaat werkt stimulerend en zorgt voor snellere opname van voer.
- Controleer kropvulling, die moet na 8 uur 80 procent gevuld zijn en na 24 uur 95 procent.
- Activeer de kuikens door het gebruik van de juiste lichtintensiteit (> 20 lux). Zorg voor royaal licht en lichtspreiding.
- De ideale vloertemperatuur is 28-30 graden.
- Zorg voor voldoende vocht in de stal: voor eerste week geldt temperatuur + vocht = 90.
- De ideale lichaamstemperatuur van een kuiken is de eerste 3 dagen 40 tot 40.5 graden, daarna 41 graden.
- Check de lichaamstemperatuur van de kuikens regelmatig, vooral de eerste 2 dagen. Is de temperatuur niet juist, pas dan het stalklimaat aan.
Bovenal is het belangrijkste dat je zelf de kuikens observeert. Want het gedrag van de kuikens en de verdeling over de stal vertellen je veel.
Bron: Agrifirm