Wageningen Livestock Research en Agruniek Rijnvallei doen samen onderzoek naar de effecten van bewerkte dierlijke eiwitten in leghennenvoer. Deze eiwitten mogen sinds vorig jaar in de EU weer verwerkt worden in pluimvee- en varkensvoer. In pluimveevoer mogen alleen eiwitten afkomstig van varkens worden verwerkt en andersom.
Verwerkte dierlijke eiwitten zijn niet nieuw, maar ze verschillen wel van het vroeger gebruikte diermeel. Het eiwit is uitsluitend afkomstig van gezonde dieren die na een inspectie vóór het slachten geschikt zijn verklaard voor menselijke consumptie, Eiwit van deze dieren dat niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt, kan verwerkt worden in diervoeders.
Kringlooplandbouw
Het gebruik van bewerkte dierlijke eiwitten (PAPs) past heel goed binnen het begrip kringlooplandbouw. Het gebruik van deze regionale eiwitrijke grondstof maakt veevoer, en dus pluimveeproductie, meer circulair. Het vermindert de afhankelijkheid van overzeese eiwitbronnen zoals soja.
Proef gestart
Onlangs hebben AgruniekRijnvallei en Wageningen Livestock Research in het Poultry Innovation Lab in Barneveld een proef gestart. Een deel van de legkippen krijgt voer met PAPs en een deel zonder. Het onderzoek richt zich op technische resultaten, zoals productie en eikwaliteit enerzijds, en dierenwelzijn zoals gezondheid en verenpikken anderzijds. Ook worden sensoren getest die automatisch de activiteit van de kippen meten. Inmiddels hebben de hennen hun eerste eieren al gelegd en loopt het onderzoek.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: AgruniekRijnvallei