De komst van de allereerste Meggline TP150-palletiseerrobot van Meggson uit Ede bespaart Aris en Wouthera van de Glind van Parelhoeve Pluimvee BV uit Rhenen veel tijd. Voor het leghennenbedrijf is dit een ideale oplossing. Helemaal omdat het gescheiden palletiseren van scharrel- en één ster Beter Leven eieren binnen afzienbare tijd mogelijk is en de compacte lijn ook nog eens perfect past in het splinternieuwe eierlokaal. “Qua robot is er voor ons niets anders nodig om ons bedrijf te ontwikkelen.”
De Meggline zorgt er voor dat de eieren slimmer en tegelijkertijd simpel worden verwerkt. De palletizer beschikt over vier belaadplaatsen. Daardoor is er ook ruimte om zowel lege dividers als lege pallets op te slaan. Die worden door de machine automatisch afgestapeld tijdens het palletiseren.
De mogelijkheid om twee soorten pallets tegelijk te stapelen is voor Aris en Wouthera van de Glind een uitkomst. Aanvankelijk werkten ze namelijk met een Meggbot, met één belaadplaats. “Het verwerken van 32.000 eieren per uur kon die makkelijk aan. Probleem was het gescheiden houden van één ster Beter Leven-eieren en de scharreleieren. We moesten ontzettend veel wisselen, wat veel tijd beslag nam”, blikt Aris van de Glind terug.
De Meggline was een oplossing binnen de renovatie van een gedateerd leghennenbedrijf onder de rook van Rhenen. Een ondernemer/pluimveehouder kocht de locatie en gaf daarmee Aris en Wouthera van de Glind, een jong stel zonder opvolgmogelijkheden, de kans om mede-eigenaar van het pluimveebedrijf te worden. De totale inrichting werd gekocht bij Versleijen uit Oirlo. De Meggline van Meggson maakte daar onderdeel van uit.
Sorteren en verpakken
Voor het sorteren en verpakken van de eieren werken Aris en Wouthera van de Gline met een Moba-lijn. Met de Meggline TP150 is vervolgens de palletiseeroplossing voor het leghennenbedrijf uit Rhenen als het ware op maat gemaakt. “De Meggbot bleek voor ons vanaf het begin iets te klein voor het aantal eieren dat we verwerken. We waren te lang bezig om de eieren uit de drie stallen te scheiden. We zochten eigenlijk een compacte oplossing tussen de bestaande Meggbot, die de trays palletiseert en de robot. Bij Meggson gaven ze toen te kennen dat ze de oplossing aan het ontwikkelen waren.”
De engineers van Meggson zijn een aantal keer bij Aris en Wouthera van de Glind geweest om de wensen van de pluimveehouders in de tekening te verwerken. Er kwam uiteindelijk een opstelling voor vier palletplaatsen uitrollen, die nog geen elf vierkante meter in beslag nam. “Werken we met de twee lijnen dan zorgt de Meggline er voor dat we twintig minuten de tijd hebben om de laatste pallet weg te rijden en de pallets met de andere kleur voor de andere eieren klaar te zetten”, vertelt Wouthera van de Glind, “Eén van ons kan dit prima in z’n eentje doen.”
Gebruik van de Meggline
Het leghennenbedrijf werkt nu een klein half jaar met de Meggline. Aris van de Glind: “Ik had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan. Ook omdat wij eigenlijk de eersten waren, bij wie deze oplossing geïnstalleerd is. De monteurs van Meggson hadden in een dag de oude Meggbot omgewisseld naar de Meggline. Ik heb een dag met de hand gestapeld, maar dat komt omdat ik het zelf aanbood, want eigenlijk hoefde het niet eens.”
Het verwerken van de 36.000 eieren per uur kan de lijn volgens de pluimveehouders prima aan. “En de Meggline is gebouwd om nog meer te kunnen draaien.” Het kiezen van het aantal te vullen lagen per pallet is volgens Van de Glind ook makkelijk instelbaar. “Tot een maximum van zes lagen.”
In vergelijking met een robotarm, die perslucht en krachtstroom nodig heeft, werkt de Meggline zo goed als geruisloos. Dit verhoogt in het geval van Aris en Wouthera van de Glind het werkplezier. Alle elektronica zit boven de eieren, wat met het oog op het schoonmaken ideaal is. “Er staat zo weinig mogelijk op de plek waar de pallets staan.” Op het gebied van veiligheid is de Meggline met sensoren uitgerust. Rondom de palletiseerlijn zitten spiegels waarop een lichtstraal schijnt. Wordt die onderbroken, dan staat de robot stil. De bediening door middel van een touchscreen is vervolgens eenvoudig. “Een kind kan de was doen.”
Cobot Automation wordt Meggson
Meggson is afgelopen voorjaar de nieuwe naam geworden van Cobot Automation. Volgens directeur Gijs Thomassen een naam die meer recht doet aan de niche waarin het internationaal leverende bedrijf opereert. De onderneming is sinds 1997 actief in de automation en machinebouw voor de handling van eieren. Met enkele bestuurlijke verschuivingen in de organisatie, was het ook tijd om het merkt te verfrissen en boost te geven. In Meggson zit ‘My-egg’ verscholen. De visie en ambitie van het bedrijf zijn onveranderd gebleven en worden onderstreept door een nieuwe uitstraling en belofte. “De handling van eieren is complex en veeleisend”, vertelt Gijs Thomassen. “Wij geloven dat echte verbetering voortkomt uit het vereenvoudigen van complexe vraagstukken, processen en oplossingen. Vanuit specialistische kennis en ervaring. Iedereen kan iets ingewikkeld maken, maar de echte expert maakt het simpel zonder dat het aan kracht verliest. Daarin ligt onze kracht. Simplify to perform, noemen we dat.”
Tekst en beeld: Martin de Vries