Op leghennenhouderij Van der Vrande Milheeze loopt alles op rolletjes, dus van een acute behoefte aan nieuwe technologie was eigenlijk geen sprake. Toch besloten vader Frank en zoon Dirk, tweede en derde generatie van dit familiebedrijf met ruim 60.000 scharrelkippen, mee te doen aan de ontwikkelingsfase van het gloednieuwe PoultryNEXT Layers koppelmanagementsysteem van Agrifirm. En naarmate het project vordert lijkt ook het enthousiasme voor de nieuwe mogelijkheden toe te nemen.
Koppelmanagementsysteem PoultryNEXT
Als allereerste gebruiker van PoultryNEXT Layers, startte Dirk van der Vrande half juli van dit jaar al met het invoeren van zijn bedrijfsgegevens. Hij is dan ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van het systeem dat op tweeëntwintig september van dit jaar officieel begon. Sindsdien voert hij samen met 95 andere leghennenhouders dagelijks data in over onder meer het voer van zijn dieren, de hoeveelheid water, het aantal eieren, het eiergewicht, de uitval en het gewicht van de hen.
“Niet alleen meer data, maar vooral meer soorten, op meer manieren te combineren”
Eerste basis koppelmanagementsysteem
Inmiddels beginnen de eerste contouren van een nieuwe praktijk zich dan ook af te tekenen. Van der Vrande draait nu zelf nog wekelijks een overzichtelijke PDF uit, waarop te zien is hoe zijn koppels het doen. Maar in de volgende fase zal hij ook kunnen zien hoe het lopende koppel zich verhoudt tot het eigen gemiddelde en tot zijn andere koppels. “Deze simpele curve is echter niet meer dan een eerste basis”, legt hij uit: “Hoe meer ik heb ingevoerd, hoe groter de geschiedenis van verschillende ervaringen met koppels waaruit ik kan putten.”
Implementatie van informatiestromen
Gertjan Rooijakkers, die het project begeleid vanuit Agrifirm, vult aan: “Het systeem wordt telkens slimmer. Het beschikt niet alleen over steeds meer data, maar vooral meer soorten, die op meer manieren te combineren zijn. We denken nu al na over de implementatie van informatiestromen aangaande de breuksterkte, de kleur van de dooier, maar natuurlijk ook over de diergezondheid. PoultryNEXT Layers bewaart zeer gedetailleerde data, zodat pluimveehouders daar steeds weer – en op nieuwe manieren – gebruik van kunnen maken. Vanuit die groeiende hoeveelheid gegevens kunnen zij steeds beter geïnformeerde beslissingen nemen. Bovendien kunnen wij hen steeds beter en sneller ondersteunen. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”
Breder kijken dan je eigen stallen
Maar ook het systeem zelf breidt zich razendsnel uit. Iedere twee weken worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Van der Vrande is vooral enthousiast over de eerstvolgende uitbreidingen. Hij kijkt ernaar uit de resultaten van zijn bedrijf te kunnen vergelijken met het landelijk gemiddelde: “Vooral op momenten van onzekerheid, zoals bij een hittegolf of iets dergelijks, is het prettig om breder te kunnen kijken dan je eigen stallen.”
Baas over eigen data
Van der Vrande vindt het prettig dat Agrifirm hem niet dwingt om – in ruil voor alle inzichten – afstand te doen van de data over zijn bedrijf: “Ik ben niet zo thuis in de digitale wereld, juist daarom blijf ik graag de baas over mijn eigen data.” Tegelijkertijd wil hij graag bijdragen aan de kennis van Agrifirm. Van der Vrande geeft dan ook toestemming voor het geanonimiseerde gebruik hiervan. “Door landelijke of zelfs internationale data samen te voegen, kan PoultryNEXT Layers straks misschien al oplossingen bieden voor problemen waarvan ik mij nog niet eens bewust ben”, aldus de pluimveehouder.
Financiële informatie combineren met koppeldata
Rooijakkers kan zich goed vinden in deze visie van Van der Vrande: “Dit systeem is een eerste stap naar onbeperkte mogelijkheden tot slim ondernemen met meer zekerheid. Begin komend jaar zal het waarschijnlijk al mogelijk zijn financiële informatie te combineren met uitgebreide informatie over alle koppels en bijbehorende resultaten. Bovendien zullen we snel uitrollen naar Duitsland en België, waarmee niet alleen nóg meer kennis ter beschikking komt, maar het ook mogelijk wordt resultaten in zowel nationale als deze internationale context te plaatsen.”
Niveauverschillen in dataverzameling
De enorme niveauverschillen onder Nederlandse leghennenhouders op gebied van dataverzameling maakt dit ambitieuze project niet gemakkelijk, laat Rooijakkers doorschemeren: “Op dit moment is onze uitdaging het gemiddelde flink te verhogen. De voorlopers zullen op korte termijn de kleinste stap maken. Maar door de overige pluimveehouders optimaal mee te nemen, wordt het gemiddelde hoger. En daarmee groeit de kwaliteit van de data waarmee iedereen straks zijn voordeel kan doen, ook de koploper.”
Koppelmanagementsysteem is nooit af
De enthousiaste Pluimvee Accountmanager durft zelfs – heel voorzichtig – nog iets verder vooruit te kijken: “Dit systeem is nooit af. In de eerste fase zullen we vooral snel kunnen schakelen op ontwikkelingen, door direct voer op maat te bieden. Maar in de toekomst zullen nog meer soorten data kunnen worden gecombineerd, bijvoorbeeld vanuit detectoren, waarmee sneller geanticipeerd kan worden op bloedluis, parasieten, maar bijvoorbeeld ook op iets simpels als een verstopte waterleiding of een kapotte ventilator. Waaraan precies behoefte is tegen die tijd, weet ik nog niet.
“Ik ben niet zo thuis in de digitale wereld, juist daarom blijf ik graag de baas over mijn eigen data”
Dat zal nog moeten blijken uit de data”, concludeert Rooijakkers. “Analyseren is straks een eitje”, voegt hij er lachend aan toe.
Bedrijfsgegevens:
Frank en Dirk van der Vrande
Milheeze
Ruim 60.000 leghennen
Tekst: Pascale Bosboom
Beeld: Agrifirm
Dit artikel komt uit onze gratis Pluimveekrant. Soortgelijke artikelen thuis op de mat?