Voor veel vleeskuikenhouders is Beter Leven 1 Ster een geschenk uit de hemel. Het betekent vaak langjarige zekerheid, weinig risico’s en een relatief makkelijke manier van vleeskuikens houden. Geen wonder dat veel kuikenhouders graag de overstap willen wagen. Struikelblok is echter vooral de overdekte uitloop, ook wel bekend als Wintergarten. En dan vooral de vergunningsverlening. Daar is de ene gemeente langzamer mee dan de andere.
“Sinds de grote supermarkten begin vorig jaar bekendmaakten over te willen stappen naar uitsluitend Beter Leven 1 Ster, hebben wij minstens veertig stallen aangepast. Maar de grote hoos moet nog komen”, vertelt verkoopadviseur Tonny Cattier van Beek Agri. Het bedrijf uit Wekerom had al ruime ervaring met overdekte uitlopen voor 1 Ster Beter Leven leghennen. Kennis van de regels was intern aanwezig en het bedrijf had een eigen prefab-systeem ontwikkeld om zo snel mogelijk een overdekte uitloop te kunnen neerzetten. Het afgelopen jaar heeft het Wekeromse bedrijf al zo’n veertig stallen voorzien van een overdekte uitloop. “Maar de grootste hoos moet nog komen”, verwacht Cattier. “Grootste struikelblok is de vergunningsverlening. Vaak zit het hem vast op vergroting of verplaatsing van het bouwblok of goedkeuring van de brandweer. Veel pluimveehouders hebben er last van dat dit lang duurt. Er liggen heel veel aanvragen op gemeentehuizen. Als voor alle uitlopen die nu nog op een vergunning wachten groen licht was gegeven, zou er ook niet voldoende capaciteit zijn geweest om ze allemaal in korte tijd te bouwen.”
Veel vleeskuikenhouders zijn al over op Beter Leven 1 Ster, terwijl er nog geen uitloop is. Hier geldt een overgangsperiode van twee jaar voor. Volgens Cattier loopt voor de eerste vleeskuikenhouders deze overgangsperiode volgend jaar zomer af. “Ik betwijfel of het iedereen wel gaat lukken om voor die tijd de uitloop voor elkaar te hebben”, vertelt hij. “Daarentegen is het soms ook opvallend hoe snel de vergunning in sommige gemeentes wel gegeven kan worden. Sommigen zijn zo rond, het is niet allemaal kommer en kwel”, geeft de verkoopadviseur aan. Beek verzorgt ook inpandige Wintergartens. Daarbij gaat er een zijwand uit de stal en wordt binnen de bestaande ruimte een Wintergarten gemaakt. Op dit moment zijn we hier bijvoorbeeld mee bezig bij een bedrijf in de Flevopolder, dat overschakelt van kalkoenen naar Beter Leven 1 Ster vleeskuikens. Iets dat we veel zien de laatste tijd overigens. Bij een inpandige oplossing speelt het probleem van vergunningsverlening meestal niet. “Maar het nadeel is dat je tot 33 procent oppervlakte inlevert. Per tien meter stalbreedte mag je tot maximaal 3,3 meter Wintergarten hebben.”
De aandachtspunten van de bouw van een Wintergarten
Beek-Agri neemt de bouw van een Wintergarten volledig aan. Dit geldt zowel voor een inpandige Wintergarten als een aanbouw. Cattier kan dan ook op alle aspecten van de bouw tips geven. “Belangrijk is dat de uitloop makkelijk schoon te maken is. Dit betekent een gladde vloer, en plafonds. Let er ook op dat de afvoer van de putjes goed is”, adviseert hij. Daarnaast moet de uitloop absoluut vogel- en muisdicht zijn. Om de zijkant dicht te maken, maar toch te voldoen aan de verplichte twintig procent lucht- en lichtdoorlaatbaarheid, biedt Beek voor de zijwand geperforeerd damwandprofiel aan. Cattier is gek op dit materiaal. “Het is degelijk spul, je kunt het niet stukmaken. Het heeft een lange levensduur en je kunt het makkelijk schoon maken. Bovendien kunnen we het snel monteren. Een alternatief is windbreekgaas. “Dit moet je wel goed spannen. Dat kost al met al meer tijd dan geperforeerd damwand.” Cattier geeft aan de laatste tijd vragen te krijgen vanwege berichten in de media dat windbreekgaas vogelgriepwerend zou zijn en daarom beter materiaal zou zijn dan geperforeerd damwand. “Dat berust op een misverstand, aldus de adviseur. “Het gaat in dit geval om testen die pluimveehouder Hans Hazenberg samen met Royal GD heeft gedaan met een speciaal doek, ook wel Multikleed genoemd. Dat is wat anders dan windbreekgaas. Helaas heeft dit Multikleed op dit moment niet de goedkeuring voor Beter Leven 1 Ster omdat het te weinig lucht en licht doorlaat. Er is op dit moment wel contact met de Dierenbescherming om het Multikleed goedgekeurd te krijgen. Het is afwachten hoe dit afloopt.”
Uitloopschuiven moeten goed sluiten
Cattier hamert erop bij de keuze van uitloopschuiven goed te kijken hoe goed ze isoleren. “Je zaagt tenslotte gaten in de muren die je wel weer goed moet sluiten, om leklucht in de onderdruk te voorkomen op de momenten dat de kuikens niet in de Wintergarten lopen. Wij maken onze uitloopschuiven daarom van zestig millimeter dikke sandwichpanelen die rondom in dik rubber zitten. Bij het openen gaan ze iets van de muur af en bij het sluiten komen ze weer terug tegen de muur aan. Zo zorgen we voor een maximale luchtdichtheid.”
Eisen van de verzekeraar verschillen
Veel verzekeringsmaatschappijen eisen gebruik van materialen van brandklasse A bij de aanleg van een Wintergarten bij toepassing plafond/dak. Dit omdat de stallen ook vaak zo zijn uitgevoerd. Met name in de oostelijke en noordelijke provincies komt dit veel voor. Hierdoor wil men voorkomen dat de Wintergarten ervoor zorgt dat een brand van de ene stal makkelijk kan overslaan naar een naastgelegen stal. “Gebruik je golfplaten, dan kun je dit doen in combinatie met glaswol en een aluminium plafond. Heb je sandwichpanelen op de pluimveestal, dan kun je die ook in combinatie met steenwolpanelen voor de Wintergarten gebruiken”, vertelt Cattier. Op pluimveebedrijven waarvan de uitloop niet hoeft te voldoen aan Brandklasse A, kan voor de Wintergarten gekozen worden voor volledig lichtdoorlatende platen. Dit is goedkoper, maar het nadeel is dat het warmer kan worden. Door gebruik te maken van speciale Heat Guard-lichtplaten kan dit probleem grotendeels verholpen worden. Deze platen bevatten aluminium waardoor het zonlicht weerkaatst wordt. De platen zijn dubbel geïsoleerd, waardoor condensvorming wordt voorkomen. “Dat is ook belangrijk, want het moet niet gaan druppelen in de uitloop”, besluit Cattier.
Tekst: Gerben Hofman
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant, wil je deze thuis ontvangen? Klik hier