Plaagdierbeheersing is een hot item. Met de doorlopende vogelgriepdreiging is het extra belangrijk ongedierte zo ver mogelijk buiten de stal te houden. Daarbij veranderen op 1 januari 2023 ook nog eens de regels. Chemische middelen tegen ratten en muizen mogen alleen nog toegepast worden door gecertificeerde bedrijven en aanvullend geschoolde personen. De PluimveePodcast toog naar Hapert, om de visie van Joan Rooijakkers van AgroPestControl vast te leggen.
Plaagdierbeheersing
Rooijakkers heeft jarenlange ervaring als plaagdierbeheerser. Hij startte 28 jaar geleden ‘old-school’, met onder anderen conventionele chemische middelen. Maar in de loop der jaren kwam hij erachter dat dit een doodlopende weg was. Het ongedierte bleef komen en ieder jaar waren er meer middelen nodig. Middelen die onder vuur lagen in de publieke opinie. Niet vreemd, want niet alleen het ongedierte kreeg het middel binnen, maar ook de predatoren van het ongedierte. “We maakten teveel kapot met te weinig resultaat”, aldus Rooijakkers.
Van binnen naar buiten
Bestrijden begon binnen, maar tijdens de varkenspest in de jaren negentig werden de werkzaamheden voor plaagdierbestrijders naar buiten verlegd. De buitenkist met bestrijdingsmiddel deed zijn intrede en het accent kwam meer en meer op weren van plaagdieren uit de stal te liggen. Ondertussen ontstond bij Joan de drive om ratten muizen op agrarische bedrijven met zo min mogelijk chemische middelen onder controle te houden. In 2015 was bestrijding buiten met biociden vanuit de wet niet meer mogelijk. AgroPestControl had toen het gebruik van chemische middelen al met negentig procent terug gedrongen. “Met hetzelfde resultaat”, vertelt Rooijakkers.
“We maakten teveel kapot met te weinig resultaat”
Niet alleen knaagdieren
“Vliegen en andere insecten zijn nog een grotere bron van ziekteverspreiding dan knaagdieren”, vertelt Rooijakkers. Lang was ook hierbij chemie het enige wapen. “Het resultaat werd echter steeds minder. Voor ons reden om te zoeken naar biologische oplossingen. We kregen vanuit diverse hoeken te horen dat ons dit nooit zou lukken. Maar nu, 27 jaar later, doen we vliegenbestrijding volledig biologisch.” Deze resultaten motiveerden de medewerkers van AgroPestControl om ook de knaagdierbeheersing volledig biologisch te doen. Met natuurlijke barrières en door gebruik te maken van natuurlijke vijanden, zoals torenvalken en uilen.
‘Plaagdierbeheersing is een interessant vak’
In de podcast vertelt Rooijakkers hoe AgroPestControl te werk gaat en wat het resultaat is. Hij is trots op zijn werk. Dat is in het verleden wel anders geweest. “Je hebt geen verhaal als je vertelt dat je gif hebt neergezet en er lagen tien dode ratten omheen. Nu hebben we een verhaal waar we trots op zijn. We zijn geen plaagdierbestrijders, maar technicians flora en fauna. Nu vindt men ons verhaal interessant. Dat was vroeger wel anders. Ons doel is dat we plaagdieren uit de stal houden en dat we binnen niks meer hoeven te doen.”
Meer informatie over biologische ongediertebestrijding door Agro Pest Control is te vinden op agropestcontrol.nl/biologische-ongediertebestrijding