Hijgende kippen met hun vleugels wijd om warmte kwijt te raken. Een typisch beeld voor kippen met hittestress, veroorzaakt door een combinatie van hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Dus is er hittestress op komst? Controleer dan de waterkwaliteit in de pluimveestal met de tips van Agrifirm.
De waterbehoefte van kippen neemt bij zomerse temperaturen enorm toe, terwijl tegelijkertijd het drinkwater bij hogere temperaturen sneller vervuild raakt. Water is een belangrijke voedingsstof voor de kip en vers drinkwater is dan ook essentieel om een goede prestatie te leveren.
Aandachtspunten voor watermanagement:
- Waterdruk en beschikbaarheid
In het water zitten metalen, zoals mangaan en ijzer. Hierdoor is het mogelijk dat de leidingen verstopt raken, met name in watersystemen waar een hoog gehalte aan kalk aanwezig is in het water. Dit brengt ook een verhoogd risico met zich mee van vastzittende drinknippels. Juist bij hoge temperaturen is het van belang dat alle waterpunten werken en een juiste waterdruk hebben. Zorg dat je dit elke controleronde naloopt: voel de druk aan de nippel op verschillende plaatsen van de leiding en houd het waterniveau en de druk in de leiding in de gaten.
- Analyse op waterkwaliteit
Wanneer micro-organismen (zoals schimmels, gisten en bacteriën) gaan groeien op resten van mineralen en organische vuildeeltjes ontstaat een biofilm. Dit ziet eruit als een slijmerig laagje aan de binnenzijde van de waterleiding. In zo’n biofilm kunnen ziektekiemen, zoals E. coli en salmonella, overleven. Deze ziektekiemen kunnen via het drinkwater jouw kippen besmetten. Door met regelmaat de leidingen te spoelen, kan de vorming van biofilm worden tegengegaan.
Je kunt als pluimveehouder zelf een visuele analyse op waterkwaliteit uitvoeren. Vul hiervoor een doorzichtig potje aan het eind van de waterleiding met water en bekijk hoe transparant het is. Jouw specialist kan dit ook voor je doen. De beoordeling kan het best op het punt gedaan worden waar de dieren drinken. Bij een afwijkende kleur of geur is het verstandig om een microbiologische analyse te doen. - Spoelen
Bij warm weer is het aan te raden elke week de waterleiding te spoelen. Wanneer gebruik gemaakt wordt van toevoegingen aan het water, dient de leiding hierna gereinigd te worden. Overleg met je leverancier van de betreffende toevoeging hoe de leiding kan worden gereinigd.
Bron: Agrifirm