In Nederland en Vlaanderen is de kwaliteit van drinkwater voor pluimvee doorgaans goed. Dat wil echter niet zeggen dat het nog steeds goed is als het uit de drinknippel komt. Biofilm in de leiding is een schuilplaats voor bacteriën, schimmels en virussen. “Zorg daarom dat je je drinkwatersysteem niet alleen desinfecteert, maar ook reinigt”, adviseert Daisy Roijackers.
Intra Hydrocare
Roijackers is manager Biosecurity en Regelgeving bij Intracare, producent van geregistreerde hygiëneproducten. Zij is voortdurend bezig met het ontwikkelen en optimaliseren van schoonmaak- en desinfectiemiddelen. Eén van de producten die Intracare op dit gebied levert, is Intra Hydrocare. Dit is een waterstofperoxideproduct met gechelateerd zilver. “Het unieke aan Intra Hydrocare is dat het product reinigt én ontsmet. Want vooral het belang van dat eerste, het reinigen, wordt nogal eens onderschat. Veel pluimveehouders denken dat alleen desinfecteren belangrijk is. ‘Ik gebruik toch een chloorhoudend product’, hoor ik dan. Maar dat is niet voldoende. Net als bij het schoonmaken van de stal moet je ook je leidingen eerst schoonmaken, dan pas heeft ontsmetten zin. In drinkwaterleidingen vormt zich vaak een biofilm. Dat kun je niet voorkomen, maar je moet hem wel regelmatig weghalen. Want in de biofilm verstoppen en vermeerderen zich ziekteverwekkers. Tijdens de ronde komen ze los en zwerven door de hele leiding, waardoor ze overal kippen kunnen infecteren. Een drinkwaterleiding is vaak een snelweg voor pathogenen.”
Reinigen én desinfecteren
Intra Hydrocare is speciaal ontwikkeld om de biofilm los te maken. In de leiding valt de waterstofperoxide uiteen in zuurstof en water. “Dit geeft een borrelend effect, waardoor de biofilm loskomt. Zo wordt de binnenkant van de leiding schoon en worden de pathogenen die zich verschuilen in de biofilm verwijderd Daarnaast wordt meer dan 99,999 procent van de ziekteverwekkers gedood. Het reinigt én desinfecteert dus. Hydrocare kan dus ook prima van pas komen in een pluimveestal wanneer vogelgriep is geconstateerd. Want het vogelgriepvirus kan zich ook in de waterleiding verstoppen. Ook om hardnekkige salmonella-kiemen uit de waterleiding te krijgen, is na elke ronde Intra Hydrocare aan te bevelen.”
Ook tijdens de ronde te gebruiken
Een groot voordeel van Intra Hydrocare is dat het product ook tijdens de ronde gebruikt kan worden. Dit mag alleen maar als een product een PT05-registratie heeft. Afgelopen najaar is Intra Hydrocare geregistreerd volgens de nieuwe Europese BPR registratie. “De Europese Commissie heeft de samenstelling van Intra Hydrocare, waterstofperoxide en gechelateerd zilver beoordeeld en geconcludeerd dat deze veilig zijn in het drinkwater. Er zal in de toekomst ook strenger gecontroleerd gaan worden op het legaal gebruik van biocide. Zo’n toelating is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan. We zijn gestart met de registratie in 2017. In 2022 is het goedgekeurd. We zijn daarmee wel de eerste die met een dergelijk product door de registratie is gekomen”, vertelt Roijackers. “Een pluimveehouder kan tijdens de ronde probleemloos tot 250 ppm Intra Hydrocare gebruiken. Deze hoeveelheid is echter niet nodig. Om je systeem schoon te houden kun je in de praktijk wel met vijftig tot honderd ppm toe, afhankelijk van de kwaliteit van het inkomende water. In Nederland en Vlaanderen is het inkomende drinkwater doorgaans wel goed. Als je hier één dag in de week honderd ppm Intra Hydrocare op de leiding zet, houd je het systeem prima schoon.”
Geleidelijke werking
Het risico van sommige reinigings- en ontsmettingsmiddel in een drinkwaterleiding is doorgaans dat het middel aan het begin van de leiding zijn werk doet en verderop uitgewerkt is. Dit terwijl in een pluimveestal vooral in het laatste deel van de leiding het grootste risico op vorming van biofilm bestaat. Daar is de watertemperatuur immers het hoogst en de doorstroming het laagst. Om ervoor te zorgen dat Intra Hydrocare in de hele leiding zijn werk doet, heeft de producent extra aandacht besteed aan zogenaamde slow release. Hierdoor werkt het product door de hele leiding heen. Ook zorgt Intra Hydrocare ervoor dat de biofilm in heel fijne gedesinfecteerde stukjes uiteen valt. Zo ontstaat er geen risico op verstopte nippels.
Hoe schoon is uw drinkwatersysteem?
Nederlandse en Vlaamse pluimveehouders beschikken doorgaans over bronwater van hoge kwaliteit. Maar omdat het drinkwater vaak ook wordt gebruikt voor toedienen van nutriënten, vaccins en geneesmiddelen, vervuilt de leiding alsnog snel. Met een simpele test controleert u hoe schoon uw drinkwatersysteem is. Met Intra Hydrocare strips test u of de leiding vervuild is. Meet je een lager gehalte aan het eind van de leiding ten opzichte van het begin, dan is er nog vervuiling aanwezig waar de Intra Hydrocare mee reageert. Het is dan verstandig het drinkwatersysteem te reinigen en te ontsmetten. Wilt u exact weten hoe schoon uw drinkwater en uw drinkwatersysteem is, dan kan een adviseur dit voor u meten met een Intra Hygiene Quick Scan-meter. Dit is een mobiel microbieel lab dat veel informatie geeft over de kwaliteit van het drinkwater.
Wanneer en hoe Intra Hydrocare te gebruiken?
Reinigen en desinfecteren | |
Leegstand | 1-3 procent Intra Hydrocare, + 12 uur, daarna spoelen met water |
Bezette stal | 100 ppm Intra Hydrocare continu, tot de Intra Hydrocare strips niet meer van kleur wijzigen |
Onderhoud als het inkomende water van goede kwaliteit is | |
Bezette stal | 100 ppm Intra Hydrocare, 1-2 dagen in de week |
Intra Hydrocare in de praktijk
Het effect van Intra Hydrocare is onder andere onderzocht bij Europa’s grootste fok- en vermeerderingsbedrijf. In het verleden werd een protocol toegepast met onder anderen alkalische middelen, chloor en perazijnzuur om de waterkwaliteit onder controle te houden. Dit leidde echter nog steeds tot hoge microbiologische waarden van het water. Sinds er is gewisseld naar het Intra Hydrocare-protocol is en blijft de waterkwaliteit uitstekend. De tabel laat de water kwaliteit zien uitgedrukt in RLU. Een RLU-waarde lager dan 300 betekent dat het water geschikt is voor dierlijke consumptie. De tabel laat ook zien dat juist na toevoeging van een probiotica of vaccin, de RLU stijgt. En dat het juist op die momenten van belang is het systeem te reinigen zodat een RLU waarde boven de 300 wordt voorkomen.
Tekst: Gerben Hofman, Beeld: Intracare
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wilt u deze gratis thuis ontvangen abonneer u dan hier.