Winterwarm Heating Solutions, onder pluimveehouders vooral bekend van de indirect gestookte heaters, zetelt sinds 22 augustus 2022 samen met zusterbedrijf WinLed Lighting Solutions in een gloednieuw pand in het Achterhoekse Winterswijk. Een kijkje op de hypermoderne locatie laat zien dat de ambitieuze specialist in luchtverwarming klaar is voor de toekomst en nog lang niet uitontwikkeld is.
Over Winterwarm
Winterwarm heeft al een lange historie, maar is in de pluimveesector relatief gezien nog niet zo heel lang bekend. Reeds voor de Tweede Wereldoorlog was een voorloper van de huidige wereldspeler op het gebied van luchtverwarming actief in de verwarmingstechniek. Daarna heeft het bedrijf onder verschillende namen geopereerd tot het in 1984 Winterwarm ging heten. Het bedrijf richtte zich destijds vooral op verwarming van industriële panden en winkels. De focus op de agrarische markt kwam pas in 2008, toen Winterwarm de activiteiten van Priva overnam. Tot deze activiteiten behoorden de verwarming van pluimveestallen en tuinkassen.
“Pluimvee was voor ons een nieuwe markt, maar we zagen zeker mogelijkheden”, vertelt exportmanager Adriaan Knopper van Winterwarm. “Toen wij onze eerste stappen zetten in de pluimveesector, zagen we dat er vooral met directe gasgestookte heaters werd gewerkt. Dat betekent dat de warmte, maar ook de daarbij geproduceerde CO2en waterdamp rechtstreeks de stal in wordt geblazen.
Wij zagen meer in indirect verwarmen. Dat betekent dat de warmte in de stal komt, maar de CO2 en het vocht via een schoorsteen naar buiten toe worden afgevoerd. Hoewel dit iets warmteverlies geeft, is het netto veel voordeliger. Je hoeft namelijk veel minder te ventileren en daardoor ook minder te verwarmen. Verbranding van één kubieke meter aardgas levert één kubieke meter CO2 en twee kubieke meter waterdamp. Als je dat direct de stal in blaast, moet je het er allemaal weer uit ventileren. Dan ventileer je er ook weer warmte uit, waardoor je weer extra moet verwarmen. Een onderzoek dat HAS-studenten hebben uitgevoerd, onderstreept dit. Zij hebben berekend dat indirect verwarmen 25 procent gas bespaart.”
Grote sprongen vooruit gemaakt
Met de eerste indirect gestookte heater, de DXC, toog Winterwarm in 2008 naar de beurs voor intensieve veehouderij in Venray. De heater riep niet meteen herkenning op bij de daar aanwezige pluimveehouders, herinnert marketingmanager Wilma Huiskamp zich. “Pluimveehouders waren lange en ronde heaters gewend. Die van ons is vierkant. Ze vroegen zich af wat het was. Zo kwamen we met veel pluimveehouders in gesprek. Wij hebben ze toen de vraag gesteld waar een verwarmingstoestel in een pluimveestal volgens hen aan moet voldoen.
Daar kwam uit dat het toestel het altijd moet doen en makkelijk schoon te maken moet zijn. Een toestel moest idiot-proof zijn. Dit zijn nu dan ook, samen met het indirect stoken, de belangrijkste principes van onze heaters.” In 2010 stond Winterwarm als relatief onbekende speler voor het eerst op de Eurotier in Hannover. Anno nu heeft het bedrijf een leidende positie als het gaat om verwarming van pluimveestallen in bijna alle landen van Europa en maakt het ook daarbuiten een stevige opmars. Volgens Knopper komt dit vooral doordat indirect verwarmen enorme sprongen heeft gemaakt. “Wij zijn daar met ons concept precies op tijd ingestapt. Ik weet nog dat onze R&D-manager tijdens een lunchpauze buiten met een stok in het zand de eerste schetsen maakte. Fantastisch om te bedenken dat dit nu een wereldwijd succes is.”
Naast de indirect gestookte gasheaters produceert Winterwarm ook nog direct gestookte warmtekanonnen, de DXA. Deze kunnen van pas komen als een ruimte snel bijverwarmd moet worden. Ook vanuit landen waar de energieprijs niet zo hoog is, is er vraag naar deze toestellen, die onder de naam DXB ook beschikbaar zijn als oliegestookte heaters. De nieuwste innovatie van Winterwarm is de DX-EH, de elektrische heater voor pluimveestallen. Hierover heeft u op pagina 1 van deze Pluimveekrant kunnen lezen.
Wereldwijd netwerk
Op de nieuwe locatie in Winterswijk werken ongeveer 90 mensen. In het buitenland werken in totaal zo’n honderd mensen vanuit verkoopkantoren in Engeland, Frankrijk, België en Polen. Winterwarm verkoopt nergens rechtstreeks aan pluimveehouders, maar werkt overal met dealers. Belangrijk is dat deze lokale partijen voorzien worden van de juiste kennis en de juiste materialen. “Wij leiden de mensen op en zorgen dat alle monteurs een kist krijgen met spareparts. “Groot voordeel bij ons is dat alle verwarmingstoestellen dezelfde besturing hebben. Dan hoeven monteurs niet over oneindig veel printplaten te beschikken en kunnen een storing snel oplossen”, vertelt Knopper.
12.000 vierkante meter techniek en logistiek
In Winterswijk, waar het bedrijf van oudsher gevestigd is, nam Winterwarm in augustus vorig jaar haar gloednieuwe pand in gebruik. “Daarvoor zaten we op vijf locaties hier in de buurt. De hoofdvestiging was een fabriekspand uit 1950. Hier groeiden we uit en het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. We wilden graag nieuw bouwen en konden dat doen op deze mooie plek, net aan de buitenkant van Winterswijk”, vertelt Huiskamp.
Op een kavel van 26.000 vierkante meter verrees een prachtig modern pand van 12.000 vierkante meter met daarin productie- en opslagfaciliteiten, kantoren en laboratorium voor Winterwarm en haar zusterbedrijf WinLed Lighting Solutions. Huiskamp en Knopper nemen ons mee de fabriekshal in en laten ons de vijf productielijnen zien. Onderdelen worden allemaal zoveel mogelijk zelf gemaakt. We zien hoe CAD- en CAM-gestuurde lasersnijders uit grote platen lamellen voor heaters snijden en hoe lasrobots uit losse elementen volledig automatisch warmtewisselaars produceren.
Aan het eind van elke productielijn staat een testunit. “Elk product dat van de lijn komt wordt getest en voorzien van een meetrapport voordat het naar de expeditie gaat”, vertelt Knopper. Via het laboratorium, waar R&D-medewerkers praktijkomstandigheden kunnen nabootsen om nieuwe ontwikkelingen te testen, eindigen we bij de showroom. Daar staat onder andere de DX-EH elektrische heater. “We vinden duurzaamheid belangrijk. We krijgen ook volop ruimte om ons daarin te ontwikkelen en dat is ook een van de redenen dat we in 2015 WinLed Lighting Solutions zijn gestart. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert LED-verlichting. “Wellicht is dit in de nabije toekomst ook nog interessant voor pluimveestallen”, besluit Knopper.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Irma Marneth en Gerben Hofman
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wilt u deze thuis op de mat ontvangen? Abonneer u dan gratis!