‘Oekraïense kip verhandelen aan prijzen die 20 procent lager liggen dan gebruikelijk en dit in een sobere winkelinrichting met een beperkt assortiment’. Zo kondigde de Russische prijsstunter Mere zijn komst in Europa aan vorig jaar, waarbij er onder andere een filiaal in België zou komen om te concurreren met Aldi en Lidl. Ondermeer door het conflict tussen Rusland en Oekraïne bergt Mere zijn Europese plannen op.
De discounter Mere, die deel uitmaakt van de groep Torgservis en een zetel in Siberië heeft, is één van de grootste discountketens van Oost-Europa. In mei vorig jaar kondigde Mere met veel bombarie aan dat het enkele honderden discountwinkels wilde openen in Europa. Slechts enkele winkels deden ook al daadwerkelijk de deuren open, maar nu worden de plannen voorgoed opgeborgen. De Russische inval en het gebrek aan toeleveranciers die voor dergelijke bodemprijzen wilden leveren doet Mere de aftocht blazen.
Serieuze ambities
Discounter Mere had nochtans serieuze ambities. Zo wilden ze in hun enkele honderden discountwinkel in EU prijzen hanteren die 20 procent onder de prijzen van Aldi en Lidl doken. Deze lage prijs zou gerealiseerd worden met een sobere winkelinrichting, een beperkt assortiment tot 2.000 artikelen die uitgestald staan op houten paletten of in kartonnen dozen.
Te ambitieus
Het investeringsklimaat werd echter Siberisch koud door de inval van Rusland in Oekräïne. Daar bovenop verliep de zoektocht naar leveranciers heel stroef. Niet verwonderlijk als ze moesten voldoen aan uiterst strenge voorwaarden naast de (te) lage bodemprijzen. Zo zouden
ze zelf hun goederen moeten leveren en worden ze enkel betaald voor wat verkocht wordt. Voorraden die blijven liggen, moeten opnieuw opgehaald worden.
Aftocht
Binnen twee weken zal Mere zijn enige winkel in het VK sluiten en ook de andere geplande openingen gaan niet door. Ook in andere Europese landen botst Mere op een muur. Zo sluiten de acht winkels in Spanje, die nog geen jaar geleden gestart zijn, hun deuren. En in Frankrijk weigert de burgemeester van Thionville, een stadje tegen de grens met Luxemburg, de vergunning van wat de eerste winkel moest worden op Franse bodem. Hij verwijst naar de oproep om Oekraïense vluchtelingen te helpen. “Het is incoherent om tegelijk een Russische economische speler bij ons te hebben”, argumenteert hij. De geplande winkel in Opwijk (België) gaat eveneens in rook op.
Bron: Landsbond Pluimvee