Pluimveehouder Hans Nies (56) uit het Limburgse Leveroy bouwde een ligboxenstal voor zestig melkkoeien om en richtte die in voor ruim tienduizend leghennen. Hij koos voor het All-in-One volièresysteem van de Duitse fabrikant Salmet.
Voormalige koeienstal
Voor het houden van leghennen is een korte koeienstal kostentechnisch gezien misschien niet de meest gunstig oplossing. De ‘nieuwe’ stal van Nies is slechts dertig meter lang, waar een gemiddelde leghennenstal tussen de zeventig en honderd meter lang is, en de investeringskosten per leghen dus lager liggen. “Door omstandigheden is de koeienstal leeg komen te staan. Wat doe je dan met de ruimte? Caravans, met vreemd volk die over de vloer komt? Daar ben ik niet de man voor.” Dus koos Nies ondanks de korte afmetingen, voor de optie van leghennen.
Salmet
De Limburgse leghennenhouder overwoog verschillende systemen, maar alle pluspunten opgeteld viel de keuze op Salmet. De huisvesting werd door de fabrikant naar de wensen van Nies in 3D ingetekend. Op 23 juni konden de leghennen worden opgezet. Geen moment heeft Nies spijt van zijn keuze gehad. Het drie rijen hoge volièresysteem is volgens hem ideaal ingericht. “Boven de tweede leeflaag liggen de legnesten en is de watervoorziening. Op de tweede en derde leeflaag is het voer.” Het systeem is door Salmet extra verstevigd zodat ook kippenvangers er op kunnen staan.
Grotere legnesten
“Groot voordeel zijn wat mij betreft ook de legnesten van Salmet, die ten opzichte van concurrerende systemen groter zijn. De leghennen vinden meteen vanaf het begin makkelijker het nest, waardoor er minder grondeieren zijn. Met groter nestoppervlak heb je minder last van drukkers in de legnest, zoals ik dat nu wel ervaar in de andere stal waar de legnesten op verschillende niveaus zijn.” Nies ervaart nog meer pluspunten. “Zo is mijn indruk dat de verhoogde voergoot voor minder vermorsing van het voer zorgt.”
Hetzelfde volièresysteem in andere stal
Het enthousiasme over het volièresysteem maakt dat Nies dezelfde huisvesting ook overweegt voor de andere pluimveestal. “Die is gedateerd. Daarbij is het zeker denkbaar dat wij weer voor Salmet kiezen. Ik ben nu 56 jaar en wil nog zeker tien jaar boeren. Liever modder ik niet aan. Met dit systeem betekent het in ieder geval nog tien jaar met plezier werken. We zijn ermee bezig, de vergunningen zijn aangevraagd.”
Drukventilatoren voor constant stalklimaat
In de verbouwde koeienstal zijn gelijke drukventilatoren aangebracht, voor een constant leefklimaat. Ook deze ontwikkeling pakt voor de leghennenhouder goed uit. “Met onderdruk zuig je, vooral winterdag, koude lucht binnen. Door afzuiging in de nok ontstaat een koude zijkant en is daar natte mest, is mijn ervaring.”
Vrije uitloop
Met de inrichting in de verbouwde koeienstal komt het totaalaantal van 42.000 leghennen. “In onze regio zijn legio pluimvee bedrijven te vinden die veel groter zijn. Ik produceer daarentegen voor Albert Heijn onder het één ster Beter Leven-keurmerk, dat geeft toch een ander prijskaartje. Zeker als je produceert voor de bulk, zoals de huidige scharreleierensituatie nu is.” Met koude scharrelruimte van twee meter aan beide zijden voldoet Nies aan de eisen voor ‘ster-eieren’. “In de andere stal hebben we een vrije uitloop aan beide zijden van zes meter. Zodat deze stal ook geschikt is voor vrije uitloop met twee sterren.”
Interesse in Salmet-systeem? Kijk op www.salmet.de voor meer informatie.