Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld in een kalkoenenbedrijf in Alveringem (provincie West-Vlaanderen). Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee dat nog aanwezig is geruimd. Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld. De bewakingszone overlapt deels met de bewakingszone Warhem en bewakingszone Diksmuide.
In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. In de zone van 10 km geldt voor pluimvee van alle houders (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. In de 3 km zone geldt dit naast pluimvee ook voor vogels. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.
Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.
Herinnering: afschermplicht voor geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw van kracht sinds 9 december 2023
Na ruim vijf maanden van relatieve rust, is de epidemiologische situatie in de afgelopen weken opnieuw ongunstig geëvolueerd. Minister van Landbouw David Clarinval voerde daarom vanaf zaterdag 09 december de afschermplicht voor het pluimvee – met uitzondering van loopvogels – van alle professionele houders en hobbyhouders opnieuw in. Dit zijn alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel geregistreerde hobbyhouders. De dieren moeten worden binnen gehouden of onder netten worden geplaatst.
Wat kan je als houder van pluimvee en vogels doen?
Hoewel het niet verplicht is, raden we ook particuliere houders in het hele land aan om hun pluimvee en vogels zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren.
Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.
Een zieke of dode vogel gevonden? Laat het FAVV weten!
Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het via het gratis nummer 0800/99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht.
Bron: FAVV