België mag dan wel zijn vogelgriepvrijestatus onlangs herwonnen hebben, doch biedt dit geen garantie op het automatisch vervallen van de embargo’s van derde landen. Dit terwijl de export naar derde landen voor Belgisch pluimveevlees een derde uitmaakt van onze export.
Op 16 augustus heeft de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) de zelfverklaring goedgekeurd waardoor België zijn ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza bij pluimvee heeft herwonnen. Deze herwinning maakt de internationaal handel in pluimvee met derde landen terug mogelijk; enkel indien de embargo’s zelf ook effectief worden opgeheven. In totaal hebben 24 landen een embargo ingesteld voor pluimveevlees uit België*.
Export derde landen
Van alle export van het Belgische pluimveevlees is ongeveer twee derde bestemd voor de Europese markt. Het overige gedeelte vertrekt naar derde landen. Niet-EU-landen kunnen een embargo instellen wanneer er een uitbraak is van vogelgriep. Maar ook de handel met derde landen die geen embargo afkondigen, geraakt verstoord waarbij aankopers een afwachtende houding aannemen en een voorzichtiger inkoopbeleid voeren.
Embargo’s opgeheven?
Ann Truyen, Algemeen secretaris van VIP, de Vereniging van Industriële Pluimveeslachthuizen in België, hoopt dat de landen die het Belgische pluimveevlees bannen, snel hun embargo opheffen. “Nu is het FAVV aan zet om die landen te informeren over het herwinnen van de gunstige vogelgriepstatus. Het is altijd wat afwachten hoe niet EU-landen omgaan met deze informatie. Het ene land reageert al wat sneller dan het andere om de import terug toe te laten. Maar als een land de internationale regels naleeft, dienen de ingestelde embargo’s binnen afzienbare tijd opgeheven te worden.”
* Zuid-Afrika, Israël, Hongkong, Singapore, China, Marokko, Korea, Cuba, Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Rusland, Filippijnen, Mexico, Oekraïne, Taiwan, Jordanië, Saoedi-Arabië, Turkije, Suriname, Tunesië, Oman, Koeweit, Thailand en Nieuw-Caledonië
Bron: Landsbond Pluimvee