In Frankrijk zullen nog honderdduizenden eenden afgemaakt worden. Dit heeft de Franse minister van Landbouw Julien Denormandie aangekondigd. Hij wees op de noodzaak om “de race tegen de klok te versnellen” in de strijd tegen het vogelgriepvirus. De Franse foie gras-makers hadden daarop aangedrongen omdat het virus in het zuidwesten van het land al veel fokkerijen heeft bereikt.
Sinds december werden in het land al bijna 400.000 eenden afgemaakt in het departement Landes en daar zullen er nu nog een enkele honderdduizenden bijkomen. Om hoeveel eenden het precies zal gaan kon de Franse landbouwminister nog niet zeggen. “Mijn streefdoel is om er zoveel mogelijk over te houden, maar de massale slachting zal nodig zijn om de epidemie in bedwang te houden”, aldus Denormandie. Het zijn de eendenhouders zelf die daar hadden op aangedrongen omdat ze de voor vogels fatale ziekte op steeds meer plekken zien opduiken.
35 miljoen eenden
In Frankrijk worden jaarlijks 35 miljoen eenden gefokt voor de productie van foie gras. Het zwaar getroffen departement Landes telt ongeveer 5 miljoen eenden. Een groot deel van de foie gras wordt uitgevoerd naar China, maar dat sloot vorige week zijn grenzen voor Franse gevogelteproducten vanwege de uitbraak van het vogelgriepvirus.
Vijf jaar geleden werden in Frankrijk al miljoenen eenden afgemaakt na twee uitbraken van het virus. Dat betekende een enorme klap voor de foie gras-producenten. Minister Denormandie heeft de kwekers al verzekerd dat de eerste voorschotten van de schadevergoeding voor de massale ruiming vanaf volgende week al gestort zouden kunnen worden.
Situatie onder controle in België
Ook in ons land is al vogelgriep aangetroffen. Sinds 26 november 2020 werden twee pluimveebedrijven getroffen door het hoog pathogene vogelgriepvirus H5: een professioneel bedrijf in de gemeente Menen (West-Vlaanderen) en een particuliere houder in de gemeente Dinant (Namen). Naast deze twee besmettingen, werd ook een besmetting met een ander, laagpathogeen vogelgriepvirus H5 vastgesteld op een professioneel pluimveebedrijf in Diksmuide (West-Vlaanderen).
Maar het federaal Voedselagentschap heeft intussen laten weten dat de situatie onder controle is. “Alle besmettingen zijn weggewerkt. We hebben de verschillende beperkingsgebieden die werden afgebakend rond de getroffen pluimveehouderijen opgeheven”, aldus het FAVV. Het agentschap benadrukt wel dat de ophokplicht bij professionelen en particulieren van kracht blijft zolang de dreiging van besmetting via wilde vogels hoog blijft.
Bron: VILT