Wat gebeurt er in de sectiezaal van Royal GD? Wanneer is sectie nodig? Wat komt een pluimvee patholoog tegen en wat gebeurt er met de resultaten? De crew van de Pluimveepodcast toog naar Deventer om daarachter te komen. Luister de podcast en hoor hoe een pluimvee patholoog te werk gaat en wat hij zoal tegenkomt.
Pathologie is een belangrijk onderdeel van de diergezondheidsmonitoring die GD verzorgt in opdracht van overheid en bedrijfsleven. Robert-Jan Molenaar is pluimveedierenarts en veterinair patholoog pluimvee bij Royal GD in Deventer. Hij brengt heel wat uren door in de sectiezaal van GD, maar vond gelukkig ook nog tijd om achter de microfoon van de Pluimveepodcast plaats te nemen.
Geoliede machine
Sectie-onderzoek bij GD loopt als een geoliede machine. Als Nederlandse pluimveehouder kunt u dieren insturen voor sectie als u gezondheidsproblemen ziet waar u niet de oorzaak van weet. Dit geldt ook voor hobbydierhouders. Van belang is de dieren eerst aan te melden. Dieren die ’s avonds voor 22.00 uur worden aangemeld, worden de volgende werkdag door de ophaaldienst van GD opgehaald. Het sectie-onderzoek vindt dan ’s middags plaats. Aanmelden kan telefonisch of via de website van GD. De patholoog onderzoekt de dieren en organen op het oog en microscopisch. Daarnaast worden er laboratoriumonderzoeken uitgevoerd. Hiervoor staat de sectiezaal in nauw contact met het grote laboratorium van GD. De bevindingen van de patholoog, de beschrijving van de ziektegeschiedenis en de laboratoriumuitslagen geven samen een betrouwbaar beeld van wat er met het dier aan de hand is geweest.
Hoe verloopt een sectie?
Robert-Jan Molenaar vertelt in de Pluimveepodcast uitgebreid over zijn werkzaamheden en heeft allerlei tips voor pluimveehouders. Wanneer is het verstandig om sectie te laten verrichten? Waar moet je rekening mee houden bij het insturen van dieren? Maar hij vertelt ook hoe een sectie verloopt. Ontleed de patholoog het hele dier of hangt dat af van de ziekteverschijnselen? Beluister het in de podcast.
Belangrijke monitoringsfunctie
De patholoog vertelt ook dat de uitslag van het sectie-onderzoek niet alleen belangrijk is voor de individuele pluimveehouder. De uitslagen worden ook allemaal verzameld, waardoor er een grote database ontstaat die een beeld geeft van de gezondheidsstatus van de Nederlandse pluimveestapel. Het kan best zijn dat de uitbraak van een dierziekte aan het licht komt op de sectietafel. Zo worden uitbraken van ziekten snel opgespoord, worden nieuwe en onbekende aandoeningen of ziekteverwekkers gesignaleerd. Zo houdt de sector zicht op trends en ontwikkelingen op het gebied van diergezondheid.
Vogelgriep heeft impact
De vogelgriep heeft invloed op de werkzaamheden van Molenaar. Met regelmaat is er een verdenking waarbij sectieonderzoek uitsluitsel moet geven. Molenaar vertelt dat lang niet elke verdenking uitmondt in de diagnose vogelgriep, maar dat het goed is dat we er bovenop zitten.
Verrassingen
Ook een patholoog komt soms voor verrassingen te staan. Soms heeft een kip niet wat je denkt dat ze heeft. In de Pluimveepodcast vertelt Molenaar erover. Ook vertelt hij over het meest bijzondere dat hij is tegengekomen in zijn werkzaamheden. Wat dat is? Luister daarvoor de Pluimveepodcast.