Voeronderneming ForFarmers zet een volgende stap in het toepassen van data-analyse om de rendementen van veehouders te verbeteren. Data worden verzameld op een nieuw platform, en met behulp van de nieuwste technieken worden deze geanalyseerd om daarmee te komen tot waardevolle informatie in de voedselproductieketen. Niet alleen is de inzet om de rendementen van de veehouder te verbeteren; data-analyses, algoritmes en visualisaties dragen tevens bij aan optimalisatie en verdere verduurzaming van en samenwerking in de voedselketen. ForFarmers heeft Axians en Microsoft gekozen als partners.
Mengvoer pluimvee
Aan de basis van de Total Feed-aanpak van ForFarmers, die zich richt op het leveren van complete voeroplossingen, staat doelgerichte planning en analyse van resultaten. Hierin spelen data uit verschillende in- en externe bronnen een sleutelrol. Axians ondersteunt ForFarmers hierin, specifiek met de implementatie van een Microsoft Azure omgeving, Data Lake, Machine Learning, data-analysetools en low-code platform OutSystems voor applicatieontwikkeling.
Hogere efficiëntie veevoer
“ForFarmers is gespecialiseerd in veevoer en is geen IT-bedrijf. Tegelijkertijd zien we kansen om bestaande databronnen slim te integreren en te analyseren, waarmee we onze besluitvorming kunnen aanscherpen. We zien de potentie van het optimaal benutten van data voor onszelf én onze partners in de keten. Via algoritmes en datagedreven toepassingen kan de voorspellende waarde van gegevens worden ingezet voor product- en procesverbetering in de hele keten, ook kan het bijdragen aan vermindering van emissies in de keten. Door de inzichten via apps te delen, werken we intensief samen met boeren en andere ketenpartners. Samen kunnen we de voedselketen verder stroomlijnen. Het resultaat is een beter rendement, een gezondere veestapel en een hogere efficiëntie in onze sector”, aldus Stijn Steendijk, Directeur Strategie en Organisatie bij ForFarmers.
Innovatie data
Een van de onderdelen is het implementeren van een Data Lake. Hiermee kan informatie uit de bedrijfsprocessen van ForFarmers – van productiegegevens tot voersamenstelling – gekoppeld worden aan andere type data die bijvoorbeeld afkomstig zijn van de veehouder. De analyse hiervan kan leiden tot nieuwe inzichten waarop de voerspecialist en veehouder kunnen sturen. “Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om informatie die onze veehouders met ons delen te combineren met informatie over voerreceptuur. Deze informatie wordt samengebracht in een app die veehouders en onze medewerkers kunnen gebruiken. Met de inzichten op basis van die data kunnen we bijvoorbeeld bij varkens de optimale voercurve bepalen en de groei van de varkens beter voorspellen. Wij kunnen de samenstelling van het voer in de verschillende groeifases verder optimaliseren. En daar heeft de varkenshouder vervolgens profijt van in zijn bedrijfsvoering”, besluit Steendijk.