Al een week lang voeren Vlaamse en Waalse boeren talloze acties op belangrijke verkeersknooppunten. Gisteren lag de focus op een symposium over de toekomst van landbouw in Europa in Gent, alsook de Europese top in Brussel. Behalve de twee centrumsteden was ook het klaverblad in Lummen op de kruising van de E313 en E314 lange tijd bezet. Zowel in Gent als in Lummen ging Vlaams minister van landbouw Jo Brouns in gesprek met de protesterende boeren. Omgevingsminister Zuhal Demir is opvallend afwezig in het discours.
De boerenprotesten startten afgelopen maandag en dinsdag in Vlaanderen. De acties zijn begin deze week ontstaan als een antwoord op het recent gestemde Stikstofakkoord dat amper ruimte laat voor ondernemerschap in de Vlaamse landbouw. Er speelt echter meer. “Het ongenoegen dat tot de acties van de afgelopen dagen heeft geleid, leeft al veel langer “, zo stelde Lode Ceyssens van Boerenbond gisteren in Gent.
Bij alle landbouworganisaties en hun jongere vertegenwoordigers klinkt een duidelijke roep naar een ander soort beleid. Zowel Boerenbond als ABS vinden dat het tijd is voor een landbouwbeleid in overleg met de boeren. Het doel moet zijn om de sector meer aandacht en een daadkrachtig beleid te bezorgen. Daarbij staan volgens Boerenbond drie pijlers centraal: minder regelgeving, eerlijkere prijzen en meer rechtszekerheid. Vrijdagmorgen staat een nieuw overleg met de Vlaamse Regering op het programma.
Ook havens en supermarkten geviseerd
De acties op diverse snelwegen in Vlaanderen en in de Havens van Zeebrugge, Gent en Antwerpen blijven intussen doorgaan. In West-Vlaanderen is gisteren het provinciaal rampenplan afgekondigd nadat het aantal geblokkeerde vrachtwagens in Zeebrugge de 2000 stuks overschreed. De crisiscel heeft besloten extra signalisatiewagens in te zetten voor de veiligheid en catering te voorzien en het aantal sanitaire voorzieningen uit te breiden. Extra toevoer van vrachtwagens met bestemming Zeebrugge moet uitwijken naar de luchthaven van Oostende waar eveneens voorzieningen worden getroffen.
Net als afgelopen dagen hadden boeren het ook op supermarkten en grootdistributiecentra gemunt. Met name in Limburg en Wallonië trokken boeren naar winkelketens. De boeren verwijten grote supermarkten de lage marges op hun producten. De Franstalige federatie voor jonge landbouwers FJA zal zich de komende dagen blijven richten op de distributiecentra van warenhuisketens. Dat heeft voorzitter Florian Poncelet donderdag gezegd na een actiedag in Brussel en een ontmoeting met Europese functionarissen die hij omschreef als “teleurstellend”.
Niet alleen in België
Behalve de protestacties in Vlaanderen kwamen onlangs ook Duitse en Franse boeren op straat. De afgelopen tijd kwamen ook in Polen en Roemenië protestacties tegen het Europese beleid. Ook in Portugal en Griekenland vechten Europese boeren voor een betere toekomst. De aanhoudende protesten gaven de Europese Commissie alvast aanleiding om de op til staande vier procent braaklegging voorlopig met een jaar uit te stellen.
Tekst: Annelies Debergh
Beeld: Dries Broucke