De warme zomerdagen zijn weer in aantocht. Terwijl wij genieten van het zomerzonnetje, moeten we niet vergeten om aandacht te besteden aan de oplopende temperatuur in de stal. Dit is namelijk de periode voor het ontstaan, en zeker ook het voorkomen van hittestress bij leghennen. Door onze specialistische begeleiding op het gebied van klimaat te combineren met nutritionele strategieën, kan het TopFit Rondeplan helpen om hittestress te voorkomen.
In of uit balans?
Het lichaam is continu bezig met zichzelf in balans houden. De zogenaamde thermoneutrale zone geeft aan binnen welke omgevingstemperaturen de hen zich het meest comfortabel voelt: het lichaam is in balans en alle lichaamsfuncties werken naar behoren. Wanneer de temperatuur buiten de thermoneutrale zone komt, zal het lichaam er alles aan doen om in balans te blijven. Dat kan je bijvoorbeeld zien aan het gedrag. Een hen kan niet zweten en gaat hijgen om hitte kwijt te raken.
Dit kan een hen echter niet oneindig volhouden, waardoor het lichaam alsnog uit balans raakt. In eerste instantie leidt dit tot een afname in de productie, maar als de hen haar lichaamstemperatuur niet onder controle krijgt kan dat uiteindelijk leiden tot sterfte.
Hittestress bij leghennen voorkomen én bestrijden
Verreweg de meest effectieve manier om hittestress te bestrijden is door hittestress te voorkomen. Tijdens warme periodes moeten hennen het zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden om lichaamswarmte kwijt te raken door de gevoelstemperatuur in de stal omlaag te brengen met goed werkende ventilatie- en koelsystemen.
Daarnaast is het via het voer mogelijk om specifieke zouten en vitaminen toe te voegen, zoals met de special Hittestress mix of de special Vitamine C. De Hittestress mix bestaat uit elektrolyten en vitamine C. Elektrolyten zijn belangrijk tijdens hittestress omdat het lichaam met de warmte veel elektrolyten verliest die belang-rijk zijn om in balans te blijven. De extra elektrolyten in het voer vullen de elektroly-tenbalans weer aan. Hierdoor kan de hen de warmte beter aan en herstelt na afloop sneller. Vitamine C heeft meer een antioxidantenwerking. Dit betekent dat vitamine C de schadelijke stofjes, die vrijkomen in het geval van stress, afbreekt. Daarnaast heeft vitamine C een positieve werking op de weerstand en schaalkwaliteit.
Hittestress mix of vitamine C?
Welke van de twee specials het meest relevant is, is afhankelijk van de situatie. Bij aanhoudende hitte, waarbij het dus ook ’s nachts niet goed afkoelt, biedt de hittestress mix de juiste ondersteuning. In het geval van kortdurende hitte(stress) of in aanloop naar een warmere periode is het voldoende om Vitamine C bij te geven om hennen te ondersteunen.
7 tips om hittestress bij leghennen te voorkomen of te beperken
- Zorg dat er voldoende ventilatie geïnstalleerd is en dat deze optimaal kan functioneren.
- In de zomer warmen stallen het meeste op door instraling van warmte. Door goed te isoleren kan opwarmen worden beperkt.
- Door de streefwaarde te verhogen met bijvoorbeeld 2,0 graden Celcius bij een verwachte hittegolf wennen de dieren deels aan de warmte.
- Met behulp van een koeling is het mogelijk om de (gevoels)temperatuur in de stal te verlagen.
- Schakel de koeling niet pas in bij extreem hoge temperaturen.
- Zorg voor voldoende koel drinkwater.
- Controleer de alarminstallatie en noodstroomaggregaat.
Bron: De Heus