Na intens overleg tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties rondom het Landbouwakkoord is een compromis uit de bus gekomen dat tegemoetkomt aan een aantal verzuchtingen van de Vlaamse landbouwers. Het voorgestelde pakket van maatregelen bevat een aantal maatregelen die op korte termijn verbetering moeten brengen. Daarbij komt er ook een landbouwforum wat de landbouw erkent als strategisch belangrijke sector.
Al enkele weken komen Vlaamse boeren op straat voor betere omstandigheden in de landbouwsector. De aanhoudende onzekerheid, verder toenemende administratieve druk en de recente stemming van het stikstofdecreet waren deel van het protest. In overleg met landbouworganisaties Groene Kring, Boerenbond en ABS bereikte de Vlaamse regering een landbouwakkoord.
Landbouwakkoord naar een emissiemodel
In het kader van het stikstofbeleid is beslist dat de Vlaamse regering niet wacht tot 2030 en onmiddellijk aan de slag gaat om het beleid te baseren op een emissiemodel. De Vlaamse regering gaat deze maand nog in overleg met de Europese Commissie over de maatwerkgebieden en de natuurdoelen, wat voor ons cruciaal is. Intussen wordt de pauzeknop ingeduwd in het Turnhouts Vennengebied.
Bedrijven zullen via een eenvoudigere procedure hun omgevingsvergunning in lijn kunnen brengen met hun individuele PAS-referentie. De capaciteit van het wetenschappelijk comité wordt versterkt, zodat nieuwe PAS-technieken sneller kunnen goedgekeurd worden.
MAP 7 en bescherming van landbouwgrond
Tevens is over MAP 7 en akkoord bereikt. Dat houdt het onverkort uitvoeren van het akkoord MAP 7 in zoals gemaakt in maart 2023 waarbij de nulbemesting in VEN-gebied niet weerhouden wordt. Verder heeft de Vlaamse regering zich geëngageerd om de derogatie op gras opnieuw aan te vragen bij Europa en Renure daar als kunstmestvervanger te bepleiten.
Het heetste hangijzer is de bescherming van landbouwgronden. De Vlaamse overheid koopt voorlopig geen gronden meer aan in herbevestigd agrarisch gebied voor andere doeleinden dan landbouw (uitruil) en infrastructuurwerken. Buiten SBZ is dit ook in agrarisch gebied zo.
Voor wat de aankoopsubsidies betreft, wordt er een overleg opgestart om deze maximaal te heroriënteren naar aankopen in groen gebied. Het is daarbij cruciaal dat agrarisch gebied maximaal in landbouwgebruik blijft. Bij aanvang worden er afspraken gemaakt over het aankoopbeleid tijdens dit overleg.
Er zal ook nagegaan worden of er een fiscaal voordelig gunstregime inzake successie- en registratierechten kan ingevoerd worden voor gronden die gegarandeerd in langdurig landbouwgebruik blijven.
Wegwerken administratieve lasten
Volgens Boerenbond wordt een taskforce vereenvoudiging opgestart om regelgeving en de administratieve lasten waar boeren mee te maken krijgen, te vereenvoudigen. Het gaat onder meer over soepelere termijnen voor registratie van kunstmestaankopen in functie van het kunstmestregister en het schrappen van disproportioneel hoge boetes bij administratieve fouten in de Mestbankaangifte. Dit laatste wordt via een parlementair initiatief nog dit bemestingsseizoen ingevoerd. Ook wordt er initiatief genomen om kalenderlandbouw weg te werken bij zoals de verplichte vanggewasregeling, en het verleggen van bewijslast voor ecoregelingen.
Ook de vereenvoudigingsvoorstellen van de Europese Commissie zullen integraal uitgevoerd worden in Vlaanderen.
Meer informatie is te vinden op de website van Landbouw en Zeevisserij via deze link.
Tekst: Annelies Debergh