Op 13 oktober is het Wereldeidag. Een feestdag waarop VLAM onze inlandse eitjes graag in the spotlights zet. En dat verdienen ze: eitjes zijn bijzonder veelzijdig, budgetvriendelijk en ook nog eens voedzaam.
Klein maar o zo veelzijdig
Eitjes vinden op tal van manieren een weg naar een heerlijk gerecht en de mogelijkheden zijn haast eindeloos: als hoofdingrediënt zoals in een omelet, pannenkoek of sabayon; als heerlijk onderdeel van bijvoorbeeld een salade, gebak, quiche enz. Op lekkervanbijons.be vind je massa’s heerlijke gerechten met eitjes in een glansrol.
Een doosje eitjes hoort bij je basis voedselvoorraad. Ze zijn gemakkelijk vier weken houdbaar in de koelkast en leveren een heerlijk gerecht op voor weinig geld. Benieuwd waar je eitje vandaan komt ? Op het eitje staat een code. Het begincijfer van die code verwijst naar het houderijsysteem van de legkippen (0: bio; 1: vrije uitloop; 2: scharrel; 3: groepshuisvesting). Daarna volgt de code van het land van herkomst (BE voor België).
Één ei per dag is ok?
Ook op nutritioneel vlak is het eitje een topper. Een ei brengt veel essentiële voedingsstoffen tegelijkertijd aan: hoogwaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren, ijzer, zink, selenium en de vitaminen B2, B12, A en D. Een ei lijkt wel een groot voedingssupplement, verpakt in een 100% natuurlijk omhulsel.
Wereldwijd benadrukken steeds meer gezondheidsorganisaties de positieve bijdrage van eieren aan een gezonde voeding, juist omwille van hun interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen en ondanks het feit dat ze ook cholesterol bevatten. Volgens de algemene voedingsaanbevelingen mogen gezonde personen gerust tot 6 eieren per week eten.
En actie!
Via het kookplatform lekkervanbijons.be zet VLAM de schijnwerpers op eitjes in de week van 9 tot 13 oktober. Via het e-zine, Facebook en Instagram worden tips en tricks gedeeld. Ook influencers zijn enthousiast om dan vernieuwende, trendy receptjes met eitjes én met oog voor zero waste te delen met hun volgers.
Tot slot nog een weetje. Wereldeidag is een initiatief van de International Egg Commission, de wereldorganisatie van en voor producenten en handelaren in eieren en eiproducten.
Bron: VLAM.be