Hoe zet je in op een langere levensduur bij pluimvee én filter je leggende hennen van niet-leggende hennen? Door middel van deze vraag van pluimveehouder Douwe de Jong uit Friesland is in samenwerking met Bram Tenkink en Albert Hoekerswever het KipSelectieNest tot stand gekomen.
Het KipSelectieNest is een systeem dat niet-leggende hennen sorteert uit de koppel, vertelt Albert Hoekerswever van HubOranje. “Niet elke kip legt een ei maar eet wel voer en laat voer nou net de grootste kostenpost voor een pluimveehouder zijn.” zegt Albert,
Hoe het is ontstaan
Zo’n zes jaar geleden kreeg Albert Hoekerswever een tip van Hennie de Haan om eens contact op te nemen met pluimveehouder Douwe de Jong uit Friesland. Douwe had het idee om in te zetten op een langere levensduur van legpluimvee én om de niet-leggende hennen te sorteren uit de koppel. Op deze manier kan mogelijk tot zo’n 10% bespaard worden op voerkosten.
In 2020 ging het project van start en lagen de eerste ideeën op tafel. Helaas kwam het project vanwege Corona tijdelijk stil te liggen maar werd in 2021 weer verder opgepakt. Bram Tenkink had toen een eerste ontwerp gemaakt met sensoren en een camera maar de pluimveehouder waar het KipSelectieNest wordt getest wilde het graag simpeler. Het moest een ontwerp worden zonder toeters en bellen. Het systeem moest zo simpel mogelijk worden met zo min mogelijk techniek.
Albert zegt: “we hebben deze pluimveehouder, de eerste gebruiker van het KipSelectieNest, vanaf het begin bij het project betrokken omdat hij immers zelf in de praktijk met het systeem moet gaan werken”.
Testen, testen, testen
Nu, zes jaar later toont Bram het prototype van het KipSelectieNest in zijn werkplaats in Aalten. Dit najaar wordt het KipSelectieNest in de stal geplaatst en getest in een ruimte met ca 100 kippen. Albert geeft aan dat ze bepaalde verwachtingen hebben bij het testen maar dat het altijd afwachten is hoe het daadwerkelijk uit gaat pakken.
Albert vertelt: “kippen die een ei leggen in het nest lopen via een poortje weer uit het legnest en de kippen die geen ei leggen gaan niet op het nest zitten en blijven dus achter”. Het testen zal ongeveer een jaar duren. Tussentijds wordt gekeken, of er nog aanpassingen gedaan moeten worden aan het KipSelectieNest. Het testen wordt dus gemonitord waardoor we gedurende de testfase hopelijk ook antwoord kunnen geven op vragen zoals “hoeveel KipSelectieNest systemen heb je nodig per stal?” en “hoe gaan de kippen op het KipSelectieNest reageren?”.
Het innovatieproject is mogelijk gemaakt door een subsidie van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
KipSelectieNest presenteren tijdens Prinsjesdag
Douwe de Jong is door het ministerie van LNV uitgenodigd om het KipSelectieNest te presenteren tijdens het Prinsjesdagontbijt, volgende week dinsdag. “Hoe mooi is dat!” zegt Albert Hoekerswever.
Tekst: Danique Sollie-Elverding
Beeld: Albert Hoekerswever