Voor het produceren van insecten bestaat geen standaard plan van aanpak om er een succes van te maken. Er spelen verschillende factoren mee die bepalen of het kweken van insecten rendabel is. De voornaamste factoren zijn: insectensoorten, schaalgrootte, locatie, afzetmarkt en kennis. Hoe je deze factoren in gaat zetten zijn van essentieel belang voor een goede kweek.
Met welke factoren moet u rekening houden?
Insectensoorten:
Een handvol insectensoorten wordt commercieel gekweekt, maar tussen de soorten zijn heel wat verschillen. Een aantal voorbeelden:
- De levenscyclus: meelwormen hebben een levenscyclus van 13 weken, die van de zwarte soldatenvlieg duurt hooguit 5 weken en die van de krekel zo’n 7 weken.
- Het voeder: sprinkhanen eten voornamelijk vers gras, zwarte soldatenvlieglarven groeien in een brijvoeder, terwijl meelwormen een droog voeder verkiezen.
- De wetgeving: meelwormen en krekels zijn toegelaten voor humane consumptie terwijl zwarte soldatenvliegen enkel voor diervoeder of technische toepassingen zoals make-up mogen gebruikt worden.
- Allergische reactie: je kan vlug allergisch worden aan sommige insecten zoals meelwormen en sprinkhanen of je bent het al…
Weet dus goed voor wie en waarom je insecten wil kweken, voor je een keuze maakt.
Schaalgrootte:
Kleinschalige bedrijven hebben doorgaans hogere lopende kosten per kilogram geproduceerd insect. Dat komt omdat bepaalde kosten nu eenmaal minder afhankelijk zijn van de hoeveelheid die je produceert en daardoor zwaarder doorwegen op de kosten van een kleine productie. Denk aan meet- en regeltechnieken, bureau, automatisatie van processen,…
Grootschalige bedrijven zullen rekening moeten houden met een grotere afzetmarkt. Wil je 10.000 ton meelworm verkopen zal dit niet lukken op de hobbymarkt waar doorgaans een hoge prijs/kg product betaald wordt. Hier heb je andere afnemers nodig, bijvoorbeeld uit de diervoeding. Zij zullen uiteraard veel minder per kilogram product betalen en verwachten ook een gegarandeerde kwaliteit (vaak ook al gedroogd en ontvet).
Locatie en afzetmarkt:
Houd rekening met de locatie waar je wil produceren. Heb je een oude boerderij met afgeschreven stallen of moet je alles van nul opbouwen en grond kopen? Is er een bedrijf met restwarmte of nuttige reststromen in de buurt?
Om geld te verdienen moet je de insecten uiteraard verkopen. Om je afzetmarkt te bepalen heb je een doordachte strategie nodig die past bij je schaalgrootte, en insectensoort. Schuim je festivals af met een mobiel kraampje waar je insecten in kleine hapjes aan de man brengt of ga je produceren voor een grote diervoeder fabrikant? Beiden kunnen maar zijn een wereld van verschil.
Kennis:
Zonder kennis van zaken begin je er niet aan. Wil je kennis verwerven zodat je alle factoren beheerst om een goed businessplan op te maken en succesvol insecten kunt produceren, dan kun je contact opnemen met Inagro.
Om startende kwekers op weg te helpen, ontwikkeldde Inagro een tool die een eerste inschatting van de productiekost geeft. De tool dient om een bestaand gebouw in te richten, en richt zich zowel op producties met veel handenarbeid als producties met automatiseringen. Op basis van de afmetingen van de kweekruimtes die je in de tool ingeeft, wordt het volgende ingeschat:
- de lopende kosten voor het produceren van een bepaalde hoeveelheid insecten
- de arbeid die bij een kwekerij met de door jou ingestelde parameters komt kijken
- de totale productiekost van je zwarte soldatenvlieg of meelworm productie
Bron: Inagro