De pluimveesector wordt geconfronteerd met een aanzienlijke toename van de invoer uit Oekraïne na de liberalisering van de handel. AVEC, de vereniging van pluimveeverwerkers en pluimveehandelaren in de EU-landen, heeft op dinsdag 6 juni een ontmoeting gehad met Eurocommissaris Wojciechowski om gegevens te presenteren die het gebruik van versnelde vrijwaringsmaatregelen voor de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne ondersteunen.
AVEC herhaalt dat het de EU-autoriteiten volledig steunt bij alle maatregelen om Oekraïense burgers te helpen met de gevolgen van de Russische agressie.
“Onze organisatie en leden staan volledig achter de maatregelen om de Oekraïense burgers te helpen tijdens deze verschrikkelijke oorlog” – aldus Gert-Jan Oplaat, voorzitter van AVEC – “Onze sector heeft echter te maken gekregen met onvoorziene gevolgen en we willen graag oplossingen vinden om de gevolgen ervan te verzachten.”
Liberalisering
Sinds de liberalisering van de handel wordt de pluimveesector geconfronteerd met een aanzienlijke toename van de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne. Sinds juni 2022 (toen de liberalisering van start ging) tot vandaag heeft de sector meer dan 218.000 ton pluimveevlees uit Oekraïne geïmporteerd.
Invloed op pluimveevleesmarkt
Het EU-quotum dat vóór de liberalisering van kracht was, beperkte de invoer uit Oekraïne tot 90.000 ton. Ze zijn dus geconfronteerd met een toename van de invoer van pluimveevlees met 240% ten opzichte van het oorspronkelijke quotum in een periode van 12 maanden. Dit heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de prijzen van kipfilet in de EU, waardoor de hele pluimveevleesmarkt in de EU in gevaar is gekomen.
Vrijwaringsclausule
Hoewel de Commissie heeft voorgesteld om de liberalisering van de handel met Oekraïne met nog een jaar te verlengen, roept AVEC op tot activering van de vrijwaringsclausule om de quota voor de invoer van pluimveevlees zo snel mogelijk weer in te voeren.
Maatregelen
Gert-Jan Oplaat, voorzitter van AVEC, volgde: “Hoewel we begrijpen dat we Oekraïne collectief moeten steunen, is het niet eerlijk dat onze sector zo’n hoge prijs moet betalen om Oekraïne individueel te helpen. Als er in de toekomst geen maatregelen worden genomen, staat het voortbestaan van onze sector op het spel.”
Bron: AVEC