In 2022 voldeed België aan de vooropgestelde Europese doelstellingen voor Salmonella bij alle pluimveecategorieën. Volgende prevalenties van de te bestrijden serotypen werden waargenomen: 0,84% bij fokpluimvee, 1,52% bij legpluimvee, 0,15% bij vleeskippen en 0% bij vleeskalkoenen. Bij vleeskippen was Salmonella Infantis net als in 2021 het meest voorkomende serotype. De kalkoenen bleven net als de vier voorgaande jaren vrij van dit serotype. Bij leghennen was S. Enteritidis het meesvoorkomende serotype.
Opfokfase van het fokpluimvee
Tijdens de opfokfase van het fokpluimvee was geen van de tomen positief voor een van de te bestrijden serotypen opgenomen in de wettelijke lijst. Bij fokpluimvee in de productiefase waren er vijf productiebedrijven positief voor een wettelijk te bestrijden serotype: twee tomen voor Salmonella Typhimurium (waarvan een toom voor de monofasische variant), één toom voor Salmonella Infantis en daarnaast waren er ook twee tomen positief voor Salmonella Enteritidis. Er waren geen opfok fokbedrijven positief voor een wettelijk bestreden serotype.
Opfokfase van de leghennen
Bij de opfokfase van de leghennen waren er in 2022 geen tomen positief voor de wettelijk bestreden serotypes1. Bij leghennen in de productiefase waren tien tomen positief voor Salmonella Enteritidis en geen enkele voor S. Typhimurium.
Vleeskippentomen
Het percentage vleeskippentomen dat in 2022 positief was voor Salmonella Enteritidis of Salmonella Typhimurium bij uitgangscontrole bedroeg 0,15%, dit is een daling ten opzichte van 2021.
Fokpluimvee
Geen enkele van de 157 geteste tomen (84 beslagen) eendagskuikens fokpluimvee testte positief voor Salmonella. Ook tijdens de opfokfase testten geen van de 359 onderzochte tomen (133 beslagen) positief voor Salmonella. Tijdens de productiefase waren negen van de 594 onderzochte tomen fokpluimvee (335 beslagen) positief voor Salmonella. Vijf van deze tomen (0,84 %) waren positief voor een wettelijk bestreden serotype (tabel 1).
Leghennen
Drie van de 291 tomen eendagskuikens (140 beslagen) testte positief voor Salmonella Kedougou. Tijdens de opfokfase werden 229 tomen (106 beslagen) onderzocht waarvan één toom positief was voor Salmonella Subspecies I enterica I 13,23:i:-. Tijdens de productiefase waren dertig van de 659 onderzochte tomen leghennen (480 beslagen) positief voor Salmonella, waarvan één toom met twee serotypen. Tien van alle onderzochte tomen (1,52%) waren positief voor een wettelijk bestreden serotype, meer bepaald Salmonella Enteritidis (tabel 2).
Vleeskippen
In 2022 testten zeventien van de 10.980 tomen eendagskuikens vleeskippen (1869 beslagen) positief voor Salmonella. Van deze positieve leveringen waren drie tomen positief voor Salmonella Enteritidis en één voor Salmonella Typhimurium (tabel 3).
Van de 11.076 tomen (1.902 beslagen) waren er 233 met een Salmonella-positieve uitgangscontrole. Bij 0,15% van de 17 tomen werd een wettelijk bestreden serotype vastgesteld: Salmonella Enteritidis (drie tomen) en Salmonella Typhimurium (14 tomen waarvan 5 positief voor de monofasische variant van S. Typhimurium). Het aantal tomen positief voor Salmonella Infantis of Salmonella Paratyphi B var. Java (kortweg Salmonella Java) is gedaald in vergelijking met het vorige jaar (tabel 4).
Vleeskalkoenen
In 2022 testte één (0,48%) van de 209 onderzochte tomen vleeskalkoenen (85 beslagen) positief voor Salmonella, meerbepaald met het serotype S. Stanley (tabel 5).
Met dank aan Sciensano voor de berekening van de jaarlijkse prevalenties. De laboratoriumanalyses van Salmonella bij fokpluimvee werden uitgevoerd door DGZ, ARSIA en FAVV. Bij de overige pluimveecategorieën gebeurden de analyses door DGZ, ARSIA, Lavetan, Poulpharm en FAVV. In dit document werd een toom of bedrijf positief voor meer dan één Salmonella -serotype meer dan één keer geteld in de tabellen.
Europese doelstellingen voor het terugdringen van Salmonella (Verordening (EG) nr. 2160/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 17 november 2003 inzake de bestrijding van Salmonella en andere specifieke door voedsel overgedragen zoönoseverwekkers):
- Fokpluimvee : jaarlijks maximumpercentage van tomen volwassen fokpluimvee positief voor Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Hadar, Salmonella Infantis, Salmonella Virchow en Salmonella Paratyphi B varians Java mag maximum 1% bedragen.
- Legkippen: jaarlijks maximumpercentage van tomen volwassen leghennen positief voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium mag maximum 2% bedragen.
- Vleeskippen: jaarlijks maximumpercentage van tomen vleeskippen positief voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium mag maximum 1% bedragen.
- Vleeskalkoenen: jaarlijks maximumpercentage van tomen vleeskalkoenen positief voor Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium mag maximum 1% bedragen
Bron: DGZ