Sinds afgelopen winter heeft de familie Roelvink er op hun locatie in Eibergen naast de vleeskuikens een activiteit bij. Via het initiatief ‘Kip van hier’ van slachterij Esbro verkopen ze vanaf het eigen erf kipproducten. Steeds meer mensen weten de weg naar de boerderijwinkel aan de Duitse grens te vinden.
Op de thuislocatie in Eibergen (Gelderland) houdt de familie Roelvink circa 20.000 vleeskuikens. Aan de andere kant van de grens, in Duitsland, worden op een huurlocatie ook nog eens ongeveer 20.000 kuikens gehouden. De kuikens worden geleverd door Probroed & Sloot. Momenteel heeft het bedrijf een ronde reguliere kuikens. Maar er zijn in afgelopen jaren al diverse concepten in de stal gehuisvest geweest. “We hadden Gildehoen, later Kip van Morgen en zouden idealiter over moeten op Beter Leven 1-ster”, vertelt Hennie Roelvink. “Maar dat vraagt met een overdekte uitloop een flinke aanpassing en investering. Dat zie ik zonder opvolger niet zitten.” Roelvink zit voor de thuislocatie wel te denken aan een overstap naar biologische vleeskuikens. “Naast de stal is voldoende ruimte voor een uitloop. Aanplant staat er al. Ik hoef het dan alleen maar af te gazen en uitloopluiken in de zijwand van de stal te maken”, vertelt de pluimveehouder, die zijn handen niet omdraait voor een verbouwingsklus. “Buiten lopende vleeskuikens levert ook een mooi gezicht op voor de consument”, vindt hij.
De boerderijwinkel van de familie Roelvink
Bij het bedrijf in het buitengebied van Eibergen laat ‘de consument’ steeds vaker zijn gezicht zien. Sinds afgelopen winter is de familie Roelvink namelijk de trotse uitbater van de boerderijwinkel ‘Kip uit Eibergen’. In de winkel worden verse en ingevroren kipproducten verkocht. Dit komt voort uit het initiatief ‘Kip van hier’ van slachterij Esbro, waar Roelvink de kuikens aan levert. Het principe is eenvoudig. Vleeskuikenhouders die aan Esbro leveren, worden in de gelegenheid gesteld om voorverpakte producten van Esbro aan huis te verkopen.
De familie Roelvink werd hier vorig jaar door de bedrijfsadviseur van hun voerleverancier ForFarmers over getipt. “Dit leek wel wat voor ons. Niet dat we het idee hebben dat we er veel mee gaan verdienen. Maar een beetje aanloop van mensen vinden we wel leuk. Zie het vooral als hobby”, aldus Roelvink, die na de tip van de bedrijfsadviseur contact opnam met Esbro en afspraken maakte om mee te doen met het initiatief. Huisverkoop was voor de pluimveehouder nieuw, dus moest er wel eerst een winkeltje worden ingericht. Een plek daarvoor was snel gevonden. De oude ‘autogarage van opa’ stond leeg en lag mooi dicht bij de weg. Roelvink toverde deze ruimte eigenhandig om tot een uitnodigende boerderijwinkel. Binnen staan een koelkast met versproducten en een vriezer met diepgevroren kipproducten. Van ’s morgens acht uur tot ’s avonds negen uur kunnen belangstellenden hier zelf het kipproduct naar keuze uitzoeken en kopen.
Zelfbedieningswinkel
De winkel is compleet zelfbediening. Betalen kan via een QR-code of contant. Met behulp van camera-toezicht kan de familie Roelvink gemakkelijk in de gaten houden wat er in de winkel gebeurt. “Het gaat tot nu toe allemaal goed. Mensen betalen keurig. Als er grof geld in de geldkist zit, halen we het er tussendoor uit. Wat we vaak zien, is dat bezoekers foto’s maken van onze producten. Het gaat dan waarschijnlijk om de prijs, die ze vergelijken met de prijzen in de supermarkt. En daar blijven wij ruim onder”, vertelt Ans Roelvink. “Voor een gekruide kipdijrollade die bij ons 5,25 kost, betaal je in de supermarkt ruim acht euro. Dat is logisch. Elke schakel in de keten pakt zijn marge.”
Het assortiment
Het grootste deel van het assortiment bestaat uit diepgevroren producten. Maar de Roelvinks kregen steeds meer vraag naar verse producten. Daarom zijn ze per april gestart met ‘versdagen’. Elke eerste zaterdag van de maand kunnen consumenten vooraf bestelde versproducten afhalen. Ze kunnen kiezen uit maar liefst vijftig producten, variërend van kipfilet tot borrelhapjes en Oosterse kipspies. Het diepgevroren assortiment bestaat uit 19 producten. De familie Roelvink haalt de producten zelf met hun eigen bus voorzien van koeling op bij Esbro in Wehl. “Het is wel een beetje gek als je bij Esbro het terrein op rijdt en je ziet daar die grote vrachtwagens allemaal staan. Komen wij eraan met ons busje”, vertelt dochter Anne Roelvink, die samen met haar zus Judith de marketing van de boerderijwinkel verzorgt.
Zeker voor aankomende zomer, met veel langsfietsende mensen en de barbecue die weer aan kan, verwacht de familie Roelvink dat de aanloop naar de winkel steeds verder toeneemt. “Nogmaals, het gaat ons niet om de opbrengsten, maar we vinden het fijn dat we de consument op deze manier dichter bij de boer krijgen”, besluit Hennie Roelvink. “Daarbij gunnen we de mensen ook gewoon een goed en betaalbaar stukje vlees.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Gerben Hofman en familie Roelvink