Om kennis te maken met bedrijven uit de praktijk, beter kennis te maken met elkaar en natuurlijk een stukje gezelligheid, ging de hele pluimvee- en varkenshouderij-opleiding van Aeres Hogeschool uit Dronten drie dagen op pad.
Varkenshoff
Toekomstige varkens- en pluimveehouders of studenten die in de periferie belanden werden hartelijk verwelkomd door Annemarie Noordman bij Varkenshoff. Dit is een innovatieve stal waarin goede elementen van de reguliere en de biologische sector zijn gecombineerd in één gecontroleerde leefomgeving. Annemarie heeft verteld hoe het er in de stal aan toe gaat en daarbij konden de studenten vragen stellen. Het was een zeer leerzame ochtend waarin er vanuit verschillende perspectieven naar de varkenssector gekeken kon worden.
Bouwhuis-Enthoven
Van de Varkenshoff ging het door naar Bouwhuis-Enthoven. Dit is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het fabriceren van vloeibare en gedroogde eiproducten. Na een presentatie over het bedrijf gingen de bezoekers in drie groepen uiteen en mochten ze de productieruimte in, na de nodige hygiëne-maatregelen. Het proces werd van begin tot eind nauwkeurig uitgelegd.
In Brabant verzamelde iedereen in de groepsaccomodatie die was geregeld. Als avondprogramma was er een pubquiz geregeld. Met deze quiz werd iedereen in teams verdeeld om zo elkaar beter te leren kennen en natuurlijk samen te werken. Na de pubquiz was het tijd om er een gezellige avond van te maken.
Hendrix Genetics
De volgende ochtend was het tijd om naar Hendrix Genetics te gaan. Hier werd het gezelschap met open armen ontvangen en was er een presentatie voorbereid. De presentatie was varkens- en pluimvee-gerelateerd en was het een interactief programma. Na de lunch bij Hendrix Genetics was het tijd om naar de Bavaria-fabriek te gaan voor een rondleiding over het familiebedrijf. De mouterij werd bekeken en iedereen kon de verschillende stadiums van het bier proeven. Eenmaal terug op de begin locatie is de rondleiding nabesproken onder een genot van een heerlijk Bavariabiertje.
‘De alleskunner’
Het avondprogramma stond in het teken van ‘de alleskunner’. Er werden zes groepen gemaakt en er waren meerdere rondes met spellen. De ene ronde moest je als team iets doen en de volgende ronde met twee personen of alleen. Denk hierbij aan zo snel mogelijk twee rollen plakband leegmaken, binnen een minuut zoveel mogelijk M&M’s met een rietje opzuigen en in een beker doen en zo lang mogelijk tegen de muur aanzitten. Het was een zeer geslaagde avond waarin veel gelachen werd!
Slachterij Westfort
Het bedrijf dat de volgende dag op de planning stond was slachterij Westfort. Dit is een varkensslachterij en heeft een skybox op het bedrijf. Dit betekent dat ze het slachtproces kunnen laten zien zonder dat er mensen over de productievloer komen. In kleine groepen ging iedereen door de skybox. Dit was een erg interessante en leerzame ochtend. Veel nieuwe dingen gezien en vragen kunnen stellen.
Tegen het middaguur was de rondleiding klaar bij Westfort en zat het pluimvee-en varkenshouderij uitje erop. Iedereen hartstikke bedankt voor deze mooie dagen!
Dit is een artikel uit de Pluimveekrant. Wilt u deze thuis op de mat ontvangen? Abonneer u dan gratis!