De specialisten van ForFarmers krijgen steeds vaker de vraag hoe je als pluimveehouder geld kunt besparen of juist extra geld kunt verdienen. ForFarmers heeft daarom een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet voor een optimaal bedrijfsrendement. Uiteraard ligt hierbij de focus op voeding. Bekijk de 4 tips voor een optimaal bedrijfsrendement:
Tip 1: Besparen met het voerconcept Split Feeding
Met Split Feeding kun je besparen op voerkosten en realiseer je langer en meer eerste soort eieren waardoor je het rendement kunt verhogen als legpluimveebedrijf. Dit voerconcept is gebaseerd op de behoeftes van de hen. Hierdoor ga je duurzamer om met de verstrekking van mineralen en nutriënten.
Met een lagere voeropname van circa 2,5 gram per dag, 3 procent meer eerste soort eieren en met een besparing van € 0,25 per 100 kg voer komt Split Feeding per saldo uit op een extra opbrengt van € 0,88 per opgezette hen (gemiddeld genomen). Meer weten over Split Feeding? Klik dan hier.
Tip 2: Zorg voor voldoende schoon en vers drinkwater voor optimale diergezondheid en de beste kwaliteit eieren
Water is een belangrijk, (maar vaak onderschat) nutriënt voor pluimvee. Indien een hen niet genoeg drinkt, zal zij ook niet genoeg vreten. Voor leghennen heeft de kwaliteit van het water een enorme invloed op de kwaliteit van de eieren, aangezien een ei voor 65 procent uit water bestaat. Daarnaast speelt lichaamsvocht bij leghennen een grote rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en de vertering.
Met voldoende aandacht voor de waterkwaliteit verminder je het risico op infecties, ziektes en andere problemen. Tevens voorkom je hoge kosten door bacteriologische vervuiling of besmetting met gisten en schimmels. Bekijk onze tips voor voldoende schoon en vers drinkwater.
Tip 3: Voorkom voerverspilling en selectief eetgedrag
Controleer met enige regelmaat de schuiven van de voergoten. Let hierbij op, of er veel voer gemorst wordt. Daarop kun je besparen. Houd tevens de mest-afdraaiband in de gaten en controleer of daar voer verspild wordt. Een handige tip is ervoor te zorgen dat de schuiven net 1 cm boven de ketting zitten. Zo kunnen de dieren niet selectief pikken en selecteren in het voer, waardoor het gehele voer beter wordt opgenomen door de hen.
Tip 4: Zorg voor een goede weerstand van kippen in de rui
Wanneer een kip in de rui gaat is het dier vatbaarder voor ziektes. De hen heeft minder energie omdat het harder moet werken om nieuwe, gezonde veren te laten groeien voor de wintermaanden. Verstrek voer dat eiwitrijk is en dat vitamines bevat om te voorkomen dat het dier ziek wordt. Daarnaast is het van belang dat de hen weerstand opbouwt.
Bron: ForFarmers