De pluimveesector wordt geconfronteerd met een belangrijk vraagstuk. Hoe zorgen we ervoor dat de landbouw en veeteelt in de toekomst over voldoende water beschikken? Door klimaatverandering wordt het belangrijk om duurzaam met het waterverbruik om te gaan. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij doet onderzoek naar het gebruik van regenwater als drinkwater voor leghennen en vleeskippen.
Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel, België, wil aantonen dat er verschillende mogelijkheden zijn om de waterbeschikbaarheid op het pluimveebedrijf duurzaam te verhogen. Via project ACLIMA (Europees Life-programma) gaat het Proefbedrijf onder andere na hoe regenwater kan worden ingezet als drinkwater voor kippen in hun proefstallen.
Behandelingssystemen
In de leghennenstal van het Proefbedrijf is gekozen voor een behandelingssysteem op basis van ultrafiltratie. Door micro-filters worden organische bestanddelen en micro-organismen uit het regenwater gefilterd. Ondertussen wordt er in de vleeskippenstal een installatie uitgetest volgens het principe van een ‘zuiveringstrein’. Het regenwater ondergaat verschillende behandelingsstappen: filtratie, ontsmetting op basis van peroxiden, UV. De beide behandelingssystemen in dit project zijn gekozen op basis van hun specifiek werkingsprincipe, en kunnen zowel in leghennen- als vleeskuikenstallen geïnstalleerd worden. Om het regenwater te kunnen inzetten als drinkwater voor de kippen, dienen de drinkwaternormen van IKB/Belplume behaald te worden.
Goed beeld van de werking krijgen
In de eerste fase van het project worden waterstalen genomen van zowel het onbehandelde regenwater als het regenwater dat gezuiverd is in beide demonstratiesystemen. Het is immers belangrijk om een goed beeld te krijgen van de werking en de zuiveringscapaciteit van de toestellen. De beoogde drinkwaterkwaliteit op basis van de normen moet continu behaald kunnen worden.
Op de waterstalen in de eerste fase worden uitgebreide wateranalyses uitgevoerd. De waterkwaliteit wordt over een lange periode gemonitord om seizoensinvloeden en lange termijneffecten te kunnen inschatten. In een latere fase van het project wordt er overgegaan naar proeven waarbij het behandelde regenwater aan de leghennen en vleeskippen wordt gegeven.
Tekst en beeld: Peter Bleyen, Neil van den Broeck, Proefbedrijf Pluimveehouderij