Schothorst Feed Research (SFR) organiseert jaarlijks de Feeds & Nutrition cursus. Een event met als doel om de kennis vanuit het onderzoek naar de praktijk te vertalen. Professionals uit de mengvoer sector worden door de professionals van SFR bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Het programma biedt veel informatie voor professionals uit de sector. Dit jaar vond de Feeds & Nutrition cursus plaats van 13 tot en met 17 juni in Zaandam.
De cursus is een enerverend vijf-daags evenement waarin veel ruimte is voor discussie, netwerk en kennisdeling. Nutritionisten, dierenartsen, productmanagers en salesmanagers vanuit de hele wereld komen samen om de laatste wetenschappelijke inzichten met elkaar te delen.
Dertien verschillende modules
De Feeds & Nutrition cursus is opgedeeld in dertien verschillende modules die door de cursisten kunnen worden samengevoegd tot een programma op maat. De cursisten kunnen twee dagen leren over grondstoffen. Daarnaast worden ervoor zowel pluimvee, varkens als rundvee vier cursusdagen aangeboden.
Tijdens de eerste pluimveedag van de afgelopen editie werd aandacht besteed aan voederwaardering. Denk hierbij aan energie-, eiwit-, calcium- en fosforwaardering. De dag over voederwaardering werd gevolgd door drie cursusdagen toegepaste pluimveevoeding. Denk hierbij aan fundamentele onderwerpen als, fysiologie van het maagdarmkanaal, darmgezondheid, ei- en vleeskwaliteit en mineralen.
Maatschappelijke onderwerpen
Naast de verschillende nutritionele onderwerpen zijn er ook maatschappelijke onderwerpen behandeld. Zo is er gesproken over de ontwikkeling van traag of trager groeiende rassen, vleeskwaliteit, het belang van vroege voeding, precisievoeding en eiwitverlaging en het gebruik van alternatieve eiwitbronnen.
Elke cursusdag werd afgesloten met live voerformulatie uitgevoerd door de SFR-consultants. Zo konden de deelnemers zien welk effect bepaalde strategieën en keuzes hebben op de voersamenstelling en werd de praktische toepasbaarheid duidelijk voor de cursisten.
Gedurende de gehele week was er veel gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Wat na twee jaar van Covid-19 beperkingen weer een aangename bijkomstigheid was! Daardoor was er naast het dagprogramma op maandag en woensdag ook een sociaal programma. Op maandagavond een dinercruise door de grachten van Amsterdam. Onder het genot van een internationaal diner heeft de gids veel wetenswaardigheden gedeeld over de geschiedenis en het ontstaan van Amsterdam. Op woensdagavond stond er een diner in Zaandam op het programma. Het weer liet het toe lekker buiten te dineren waarbij er veel (internationale) ervaringen zijn uitgewisseld.
We mogen terugkijken op een week vol inspirerende sessies!
Tekst en beeld: Schothorst Feed Research