Wie aan gras denkt, denkt al snel aan grazende koeien, schapen of paarden. Maar als het aan de initiatiefnemers van Grassa ligt, kunnen ook pluimvee, andere landbouwhuisdieren en zelfs mensen direct profiteren van de voordelen van graseiwit. Want met gras kun je volgens hen meer dan menigeen denkt.
Volgens Bob Lambrechts van Grassa kan gras beter worden benut dan tot nu toe gedaan wordt. De koe bijvoorbeeld, gebruikt de helft tot driekwart van de voedingsstoffen uit gras niet. Deze stoffen belanden in de mest of worden uitgestoten in de vorm van gassen, zoals methaan. Om het gras beter te benutten moet het ‘uit elkaar worden gehaald’ tot onderdelen die herkauwers goed kunnen benutten en overige bestanddelen, die geschikt zijn voor andere diersoorten, mogelijk de mens en andere toepassingen. “We hebben in Nederland één miljoen hectare gras”, vertelt Lambrechts. “Dit bevat hoogwaardige eiwitten en andere voedingsstoffen. Ze zijn bij het huidige gebruik echter niet direct beschikbaar. Daar is een behandeling voor nodig. En daar werken wij aan.”
Eiwit geschikt voor pluimvee
Op haar productielocatie in het Limburgse Afferden haalt Grassa gemaaid gras uit elkaar en perst en verhit het. Zo ontstaan er vier stromen. Allereerst ontsloten gras, geschikt voor herkauwers en paarden. Dit gaat naar melkveehouders. Daarnaast ontstaat er grassap. Dit is een sapstroom met daarin opgeloste eiwitten. Door verhitting gaan de eiwitten vlokken, zodat ze uit het vocht kunnen worden gefilterd. Zo ontstaat een graseiwitconcentraat met 45 tot vijftig procent eiwit en negentig procent verteerbaarheid. Dit is geschikt als ingrediënt in diervoeders voor eenmagigen en dus voor pluimvee. “Het heeft een constant en hoogwaardig aminozuurprofiel. Het bevat 17 tot twintig procent meer essentiële aminozuren dan soja-eiwit”, vertelt Lambrechts, die aangeeft dat het concentraat ook meerwaarde heeft vanwege langeketen onverzadigde vetzuren en chlorofylen die een positieve invloed hebben op de dooierkleur. Naast ontsloten gras en grassap ontstaan er bij de behandeling ook wei dat kan worden opgewerkt tot suikerconcentraat. Dit kan als grondstof dienen in diervoeders voor met name jonge dieren. Het vierde product is een mineralenconcentraat dat verwerkt kan worden in plantaardige meststoffen.
Op naar grootschalige productie
Producten van Grassa zijn nu nog niet op grote schaal verkrijgbaar. Maar als het aan Lambrechts ligt, dan duurt dat niet lang meer. “We zijn nu aan het eind van de ontwikkelfase”, vertelt hij. De volgende stap is een commerciële unit waarin we voldoende volume kunnen creëren om onze producten voor afnemers aantrekkelijk te maken. Binnen twee à drie jaar hopen we per uur 48 ton vers gras te verwerken. Nu zitten we nog op drie ton per uur. Op termijn zoeken we naar een partnership met melkveehouders voor een constante grasstroom. Tegelijk zoeken we naar partners die ons kunnen helpen ontwikkelen en kunnen helpen onze producten op de markt te brengen. Voor afzet op de pluimveemarkt hebben we onder anderen contact met Kipster. Ondertussen blijven we meten en finetunen om stabiele producten te halen uit een volatiel product als gras. Op papier lijkt het simpel wat we doen, maar processen als persen, verhitten en filteren vragen om een exact juiste afstelling van je apparatuur.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Grassa