Bestrijding van salmonella op het vleeskuikenbedrijf lukt alleen met een totaalaanpak. Dit start bij een goede reiniging en ontsmetting. Diagnostiek is vervolgens belangrijk om het effect hiervan te meten. Op basis van een check op bioveiligheid kan nieuwe bacteriën de weg naar de stal worden afgesneden. Vaccineren kan een volgende stap zijn.
Reinigen en ontsmetten
Een grondige reiniging en ontsmetting van stal en inventaris vormt de basis. Eerst goed reinigen, dan ontsmetten. Laat niets aan het toeval over en let op de concentratie en de contacttijd van het ontsmettingsmiddel. Houd rekening met de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Formaline werkt bijvoorbeeld pas boven zestien graden Celsius. Gluteraldehyde werkt sneller en boven de vijf graden Celsius.
Extra diagnostiek
Het is belangrijk na het reinigen en ontsmetten goed in beeld te brengen of er nog salmonellabacteriën aanwezig zijn. Elanco adviseert na een positief koppel naast de verplichte 2 x 25 swabs nog eens 5 x 25 swabs in te zetten op risicoplaatsen voor S. Infantis en S. Java. Denk hierbij aan de stal (vloer, spleten, muur), het voersysteem, het drinkwatersysteem, de ventilatie, de voorruimte en de omgeving. Door goed in beeld te krijgen waar salmonella zich bevindt, kan nogmaals gericht gereinigd en gedesinfecteerd worden.
Verbetering van de bioveiligheid
Hoe komt Salmonella het bedrijf binnen? Zijn extra hygiënemaatregelen nodig? Verdient ongediertebestrijding meer aandacht? Het is belangrijk kritische punten op het bedrijf in beeld te hebben, te scoren op bioveiligheid en extra maatregelen te nemen op risicopunten en het effect van de maatregelen te monitoren.
Vaccineren
Als alle voornoemde punten goed op orde zijn, kan vaccineren een volgende stap zijn om van de Salmonella-infectie af te komen. “Vaccineren kan heel zinvol zijn op een bedrijf dat één of twee keer positief is geweest en een lage infectiedruk heeft”, vertelt Pieter Kirkels, key accountmanager Poultry Vaccins van Elanco Animal Health. “Op probleembedrijven is het belangrijk dat eerst alle besmettingsrisico’s flink verkleind zijn, anders heeft vaccineren geen meerwaarde. Op bedrijven waar de tempexkevers nog rondkruipen bijvoorbeeld, heeft vaccineren geen zin. ”Sinds zo’n driekwart jaar wordt er in Nederland tegen Salmonella gevaccineerd met het vaccin van Elanco. “In combinatie met een strikte bioveiligheid werkt dit goed. We hebben zo al een aantal bedrijven vrij gekregen”, vertelt Kirkels.