Tijdens de recente prijzencommissie van Deinze waarschuwde de handelaarszijde voor de aankomende capaciteitsreductie. Omwille van de verlaagde personeelsbezetting tijdens het zomerverlof, zal de slachtscapaciteit met zo’n 20 procent afnemen. Indien deze reductie zich niet weerspiegelt aan de aanbodszijde, zal dit – volgens hen – de hoge braadkippenprijzen naar beneden duwen.
Kelderende braadkippenprijzen bij dergelijke hoge voeder- en energiekosten zou een streep door de rekening betekenen van vele producenten indien er niet tijdig op de rem gestaan wordt vanaf opzetweek 21.
Verlaagde personeelsbezetting
Door het zomerverlof zullen ook slachthuizen te maken hebben met een lagere personeelsbezetting, wat een verminderde slachtcapaciteit met zich meebrengt. Verwacht wordt dat de slachtcapaciteit met 20% zal dalen. Een verminderde slachtcapaciteit vereist uiteraard ook een verminderde aanvoer, dit om een overaanbod te vermijden en de gunstige prijsevolutie niet te ondermijnen. Om dit te bekomen is een verminderde opzetplanning – door een verminderde bezetting of een langere leegstand – vereist vanaf opzetweek 21 (slachtweek 27) om het huidig prijsniveau aan te houden of te doen stijgen.
Ideaal slachtgewicht
Daarnaast melden de slachterijen dat er te vaak is afgeweken van het ideale slachtgewicht, nl. 2,7 – 2,8 kg. Om dit te kunnen bekomen moeten opzetten met 1-2 dagen worden achteruit geschoven, wat de duur van de ronde reduceert.
Bron: Landsbond Pluimvee