Na Duitsland gaat ook Frankrijk legkippenhouders verbieden om mannelijke kuikens massaal af te maken. De nieuwe regelgeving wordt tegen het einde van het jaar van kracht, maar al in juni zullen houders moeten bewijzen dat ze werken aan de omzetting van de maatregel. “Het blijft me verbazen hoe het mogelijk is dat bepaalde ‘dierenwelzijnsmaatregelen’ worden geïmplementeerd terwijl ze het tegenovergestelde effect hebben’, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.
Frankrijk gaat overstag
Frankrijk is de grootste eierproducent van Europa. Jaarlijks worden er zowat 50 miljoen hanenkuikens afgemaakt omdat ze economisch niet voldoende opbrengen; ze leggen namelijk geen eieren en leveren niet veel vlees op. Dierenrechtenorganisaties eisten een verbod op die praktijk en trekken in Frankrijk nu ook aan het langste koord. Franse kwekers zullen nu moeten investeren in machines die het geslacht van embryo’s in het ei uiterlijk op de vijftiende van 21 broeddagen kunnen bepalen. Zo kan vermeden worden dat de mannelijke kuikens geboren worden.
Bedenkingen
De in-ovo-technieken zijn net zoals andere bestaande technieken niet 100 % feilloos. Een paar percentages ‘foutmarge’ geeft evenzeer heel wat kuikens die op latere leeftijd nog moeten afgedood worden.
Bovendien begint het hart van een kuiken in de embryonale ontwikkeling rond de 2de dag reeds te kloppen. Het beëindigen van het broedproces voor de mannelijke embryo’s blijft gekoppeld aan het afdoden van een levend organisme.
Daarnaast wordt er jaarlijks in de EU ± 8.000 ton haankuikens afgezet die onder meer wordt gebruikt als voeding voor reptielen, roofvogels, … bij particulieren en dierentuinen. Indien dit wegvalt, zal een gelijkaardig hoeveelheid moeten gecompenseerd worden. Daar kuikens een specifieke lage voedingswaarde hebben; kan deze voedselbron voor andere dieren, niet “zo maar” vervangen worden door andere diersoorten. In eerste instantie zal het wegvallen van kuikens uit die landen een verhoogde import van 1-dagskuikens uit andere EU-landen met zich mee brengen. Dit houdt dus louter een verschuiving van het probleem in. In een later stadium, indien het aanbod ontoereikend is, is het niet ondenkbaar dat er dan toch andere en juist meer dieren gekweekt worden om als voedseldier gebruikt te worden. Dit “kan” dus net meer dieren’leed’ veroorzaken.
Bron: Lansbond Pluimvee