Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld op een commercieel pluimveebedrijf in Veurne. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het nog aanwezige pluimvee in het bedrijf geruimd. Er worden momenteel ook een beschermingszone van 3km en een bewakingszone van 10 km rond de haard ingesteld.
Beschermings- en bewakingszone na vogelgriep
Naast de reeds geldende algemene maatregelen die een verspreiding van het virus moeten voorkomen zijn rond de pluimveehouderij een beschermingszone met een straal van 3 km en een bewakingszone met een straal van 10km ingesteld. De nieuwe zones komen boven op de zones die begin december werden afgebakend naar aanleiding van de besmettingen in Alveringem en net over de grens in Frankrijk. In al deze zones zijn bijkomende maatregelen genomen om vogelgriep te bestrijden.
Vervoersverbod
Zo is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur een inventaris opmaken waarin aangegeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden. Al wie ziektetekens bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.
In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd aan professionele bedrijven.
Ophokplicht blijft gelden in het hele land, ook voor particulieren!
Het FAVV herinnert particuliere en professionele houders van pluimvee eraan dat de ophokplicht nog steeds verplicht moet worden toegepast in het hele land (alle pluimvee moet worden opgehokt of zodanig worden afgeschermd dat contact met wilde vogels vermeden wordt). Wanneer ze een verhoogde sterfte opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten houders onmiddellijk hun dierenarts te contacteren.
Bron: FAVV