De Schothorst Feed Research (SFR) maakte deze week de eerste resultaten van haar onderzoek naar het opfokken van leghaantjes bekend. Om deze broertjes van leghennen te laten uitgroeien tot slachtrijpe dieren, vragen vooral voeding, temperatuur en de beweeglijkheid van de dieren om aandacht.
Uit de voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de voerconversie van de leghanen fors hoger ligt dan de voerconversie van reguliere vleeskuikens. Doe voerconversie van de leghanen ligt tot nu toe (dag 0-62) op 3, bij reguliere vleeskuikens ligt deze rond de 1,5. Aan het eind van de ronde, in december, kunnen de netto voerkosten en opbrengsten van drie onderzochte voerstrategieën definitief worden bepaald.
Hogere temperatuur nodig in de eerste weken
Pluimveehouders die leghanen willen opfokken, moeten in de eerste weken de staltemperatuur ongeveer twee graden hoger houden, dan bij vleeskuikens, zo laat het onderzoek zien. Doordat de hanen tot circa veertien weken gehouden worden, zullen de extra stookkosten over de hele linie lager uitvallen ten opzichte van twee keer een reguliere vleeskuikenronde. SFR heeft echter niet het gasverbruik gemeten aangezien zij zich specifiek richt op haar specialisme: het nutritionele deel van het onderzoek.
Beweeglijkheid vraagt om maatregelen
De pluimveehouder moet bij het opfokken van de haantjes rekening houden met de extra beweeglijkheid van de dieren. Hierdoor ontstaat meer stof in de stal. Het is daarom raadzaam, zeker aan het eind van de ronde, met een mondmasker te werken. Ook het plaatsen van zitstokken is belangrijk. Doordat de hanen zo bewegelijk zijn, gaan ze namelijk overal bovenop zitten. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de voer- en drinklijnen. Voertonnen en hopperbakken moeten goed zijn afgedekt, anders is er kans dat de hanen erin vast komen te zitten.
Rust bewaren belangrijk
Omdat hanen veel alerter zijn dan vleeskuikens, is rust in de stal belangrijk. De extra alertheid van hanen geeft grotere kans op stress, ophoping en verdrukking. Dit risico kan zo klein mogelijk worden gehouden door controlerondes altijd rustig uit te voeren, goed door de hoeken te lopen en rondes altijd helemaal af te maken. Om pikkerij te voorkomen moet de lichtintensiteit lager en constanter worden gehouden dan bij vleeskuikens. De exacte hoeveelheid lux is afhankelijk van de bedrijfssituatie. De onderzoekers verwachten dat het onder controle houden van pikkerij in de eindfase een uitdaging wordt.
Komende jaren meer leghanen
Het opfokken van leghaantjes kan de komende jaren een vlucht nemen. Het ziet ernaar uit dat naast Duitsland en Frankrijk ook in andere westerse landen waar dierwelzijn een belangrijk onderwerp is het afmesten van leghanen gaan verplichten. In Ovo geslachtsbepaling is op dit moment het enige alternatief om doden van eendagskuikens te voorkomen. Maar dit is volgens SFR nog te duur of niet haalbaar. De voorlopige uitkomsten van het onderzoek van SFR laten zien dat het opfokken van leghaantjes nog veel uitdagingen met zich mee brengt. Naast deze technische uitdagingen zullen er ook afzetconcepten moeten worden bedacht die het afmesten van hanen financieel aantrekkelijk maken.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: SFR