Leden van de Europese pluimveevleessector zijn op de jaarlijkse algemene vergadering van de European Poultry Meat Association (AVEC) overeengekomen om begin 2022 een duurzaamheidscharter op te stellen. Dit in kader van de Europese Green Deal en de Van boer tot bord-strategie, waarin de 27 EU-lidstaten van de EU het eerste klimaatneutraal continent te willen zijn in 2050.
Het Handvest, dat bekend staat als de Verklaring van Berlijn, is gericht op het vinden van de beste balans tussen de drie pijlers van duurzaamheid: milieu, sociaal en economisch. Alle belanghebbenden in de productieketen, waaronder pluimveevleesveredelingsbedrijven, landbouwers, voedselverwerkers, academici en wetenschappers, zullen bijdragen aan het Handvest.
Strategisch actief
Met een totale productiewaarden van 38 miljard EUR en een export ter waarde van 2 miljard EUR per jaar is de pluimveevleessector een strategische troef in het EU-voedselsysteem.
Eerlijke overgang
AVEC is te vinden in een eerlijke overgang naar een duurzamere Europese pluimveevleesproductie, maar hekelt het ongelijke speelveld. AVEC acht het dan ook noodzakelijk dat de EU-autoriteiten eindelijk eens een gelijk speelveld met internationale handelspartners garanderen en vooral handhaven.
Inzet van Europese pluimveevleessector
Birthe Steenberg, secretaris-generaal van AVEC, zei: “De mate van inzet van de EU-pluimveevleessector is sterk afhankelijk van de bereidheid en capaciteit van de EU-commissie om de sector te beschermen tegen oneerlijke concurrentie van derde landen. Het is van groot belang dat de inspanningen die worden geleverd in de EU-pluimveevleessector – die de productiekosten zullen verhogen – niet worden opgevangen met een tegeneffect van grotere invoer uit derde landen. We produceren vlees op een zeer klimaatvriendelijke manier in Europa – dus meer vlees importeren uit derde landen zal uiteindelijk leiden tot hogere uitstoot van broeikasgassen wereldwijd.”
Bron: Landsbond Pluimvee