Wat is duurzaam, lokaal en gezellig? Een AMAP! Dat is een lokale vereniging van burgers die zich verbinden aan een boer. In een eerder artikel spraken we over de Franse aanpak bij korte ketens. In dit artikel geeft de Nederlandse Ambassade in Parijs een voorbeeld, waarbij ze spraken met Joanna, woonachtig in het chique 16e arrondissement van Parijs, die daar recent een AMAP oprichtte. Zij legt uit hoe dat in zijn werk gaat.
Association pour le maintain d’une agriculture paysanne
Te beginnen met, wat is een AMAP? De afkorting staat voor ‘Association pour le maintain d’une agriculture paysanne’, i.e. een vereniging voor het behoud van boerenlandbouw. Het is een groep consumenten, vaak mensen uit dezelfde buurt, die zich verenigen om samen levensmiddelen van een lokale boer in te kopen. AMAP’s vind je door heel Frankrijk. De groep maakt met de boer een contract op voor een bepaalde periode, waarin de boer regelmatig (bijvoorbeeld wekelijks) een bepaalde hoeveelheid aan producten levert. Wat er die week in het mandje zit, is afhankelijk van de productie.
Financieringsmodel AMAP
Het financieringsmodel is interessant voor de boer, legt Joanna uit, want de AMAP betaalt van tevoren voor de oogst. Daardoor is de boer zeker van zijn inkomsten. De leden dragen wel wat risico. Als er bijvoorbeeld een storm zou zijn, dan krijgt de AMAP wellicht geen groente. Zo erg heeft Joanna het gelukkig nog niet gezien.
Voordelen korte ketenvereniging
De AMAP brengt ook veel voordelen met zich mee voor haar leden. Het voorziet de groep van lokale, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerde producten, die ze anders niet hadden kunnen vinden zonder de stad te verlaten. Ook is het:
- sociaal: omdat buren elkaar ontmoeten en samenwerken om de leveringen te verdelen;
- pedagogisch: omdat ze het vak van de boer beter leren kennen;
- en liefdadig: omdat Joanna’s AMAP bijvoorbeeld ook groente en fruit levert aan een sociale woningbouwgroep in de buurt.
Financiële onafhankelijkheid voor de boer
Boeren zijn over het algemeen ook enthousiast over deze werkvorm, omdat het hen meer financiële onafhankelijkheid geeft. Er is relatief weinig werk voor de boer zelf qua distributie, omdat de AMAP de gehele levering aanneemt en zelf verdeelt over haar leden. Zo maakt Joanna’s AMAP bijvoorbeeld gebruik van het buurtcentrum ‘Les Cinq Toits’, wat vroeger een kazerne was, als lokaal distributiepunt. De leden werken vrijwillig mee aan het verdelen van de oogst.
Connectie tussen boer en burger
Het lastigste punt is de connectie maken tussen stad en platteland, burger en boer. Gelukkig kon Joanna voor de oprichting van haar AMAP rekenen op hulp van de AMAP in de wijk verderop. Zij brachten haar in contact met een groep boeren dichtbij Fontainebleau, net buiten Parijs. Burgers die willen weten of er al een AMAP in de buurt zit kunnen dat tegenwoordig ook gemakkelijk vinden. Op de kaart van het Franse netwerk van AMAP’s (zie link onder dit artikel) zie je dat heel Frankrijk bezaaid is met deze korte ketens.
Wat doet de Franse overheid voor AMAP’s?
De nationale vereniging van AMAP’s, waarbij een lokale AMAP lid kan worden, zorgt voor extra naamsbekendheid en verdere ontwikkeling van korte ketens. Hiervoor krijgt de nationale vereniging financiële steun van de Franse overheid. De regionale en lokale overheden dragen het meest bij (73%), maar een klein deel van de financiering komt ook uit de EU, namelijk uit het LEADER-programma.
Bron: Agroberichten Buitenland
De boer en burger dichterbij elkaar brengen, hoe doe je dat? In Frankrijk wordt sterk ingezet op korte ketens, niet alleen omdat dat goed zou zijn voor het milieu, maar ook voor het verdienvermogen van de boer. Meer lezen over de korte ketenaanpak in Frankrijk?